De Schoffel grootste zonne-energieproducent van Boxtel
Maandag is de VN-klimaattop in Kopenhagen begonnen. Belangrijke doelstelling van de top is een nieuw klimaatakkoord te sluiten als vervolg op het Kyoto-akkoord. Met als doel afspraken te maken om de CO2-uitstoot te verminderen. In het verlengde hiervan heeft Het Groene Woud in haar visie opgenomen een ‘proeftuin voor duurzaamheid’ te willen zijn. Biologische boerderij De Schoffel uit Lennisheuvel geeft hiervoor het goede voorbeeld. Zij hebben hun aantal zonnepanelen uitgebreid tot 120 en zijn hiermee de grootste zonne-energieproducent van Boxtel geworden.
Kees en Marina van Esch van Biologische boerderij De Schoffel in Lennisheuvel zijn al jaren bezig met het in de praktijk brengen van oplossingen om de CO2-uitstoot te verminderen. Onlangs heeft ‘De Schoffel’, winnaar van de Boxtelse duurzaamheidsprijs 2007, het reeds bestaande zonne-energiesysteem uitgebreid. Naast de 40 zonnepanelen die in 2004 op de loods zijn geïnstalleerd, zijn hier nu 20 zonnepanelen aan toegevoegd. Daarnaast zijn op de kippenstal nog 60 zonnepanelen gemonteerd. De in totaal 120 panelen zijn via omvormers op het stroomnet aangesloten van de boerderijwinkel. De meeste stroom zal worden gebruikt door de duurzame warmtepomp van de boerderij die daarmee de gehele winkel en schuur verwarmt. De warmtepomp benut de energie die in grondwater aanwezig is.
In totaal zal het zonne-energiesysteem van De Schoffel ongeveer 19.500 kWh per jaar opwekken. Dit is te vergelijken met 13.076 kg CO2. Om deze CO2 uit de lucht te halen moeten 650 bomen een jaar lang groeien. Deze energieopbrengst voorziet voor ongeveer één derde in de totale behoefte van de boerderijwinkel en bijgebouwen. Door deze omvang is De Schoffel de grootste zonne-energieproducent van Boxtel. "Maar er is nog ruimte op het dak van de winkel, en ook dat dak ligt gunstig ten opzichte van de zon, dus wellicht komen er in de toekomst nog meer zonnecollectoren bij." aldus eigenaar Kees van Esch. Het bedrijf maakt gebruik van de stimulerende subsidies die vanuit het ministerie van economische zaken onlangs beschikbaar zijn gesteld. Vele ondernemers binnen Nationaal Landschap Het Groene Woud komen zich informeren bij Kees en Marina van Esch.
In haar visie heeft Nationaal Landschap Het Groene Woud duurzaamheid als uitgangspunt genomen. Een duurzame ontwikkeling van het gebied staat centraal. Dit kan op tal van manieren verder worden uitgewerkt. Het gebruik van duurzame energie is een van deze manieren. Ger van den Oetelaar, lid van het Dagelijks bestuur van de Streekraad Het Groene Woud en De Meierij: “Ik vind het erg belangrijk dat Het Groene Woud zelf de handschoen oppakt om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. De Schoffel geeft hierbij een heel goed voorbeeld en ik hoop dat vele organisaties en bedrijven in Het Groene Woud dit voorbeeld volgen.”
Kijk voor meer informatie over De Schoffel of voor de openingstijden van de boerderijwinkel op www.deschoffel.nl