Lezen kan altijd, voor iedereen en overal
Voor mensen die liever luisteren dan lezen of voor wie het lezen van een boek in kleine letter te vermoeiend is, heeft uw bibliotheek de oplossing. Zij beschikt over een aantrekkelijke collectie groteletterboeken, luisterboeken en speciale Daisyroms, die het lezen heel gemakkelijk maken. De 175 bibliotheken in Noord-Brabant starten 15 november de campagne ‘Lezen kan altijd, door iedereen en overal’, die deze collectie aangepaste boeken onder de aandacht brengt.
De bibliotheek werkt aan het stimuleren van het leesplezier, omdat lezen bijdraagt aan algemene ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en begrip voor anderen. Tijdens de nieuwe campagne staat het aangepast-lezen centraal. De bibliotheek biedt drie hulpmiddelen voor mensen die willen blijven lezen, maar moeite hebben met een regulier boek.
Groteletterboek en luisterboek
Naarmate mensen ouder worden, verslechteren hun ogen. Dat maakt lezen vermoeiend. Een groteletterboek is dan een oplossing. De letters in een groteletterboek zijn namelijk bijna twee keer zo groot als die in gewone boeken. Voor mensen – jong of oud – die liever luisteren dan lezen, zijn er luisterboeken. Op een cd staat de gesproken versie van een boek. Dit boek is met een cd-speler overal te beluisteren en daardoor goed te combineren met dagelijkse bezigheden.
Daisyrom
Naast het reguliere luisterboek bieden de bibliotheken Daisyroms. Dit is een speciaal soort luisterboek, af te spelen via de computer of met een zogenoemde Daisy-speler. Deze speler heeft extra grote knoppen voor eenvoudige bediening. Via de zoekstructuur van de Daisy-speler bladeren gebruikers digitaal naar pagina’s en hoofdstukken. Ook de afspeelsnelheid is regelbaar. Dat maakt de Daisyrom zeer geschikt voor ouderen, dyslecten of mensen met een handicap.
Over de campagne
De bibliotheek biedt een ruime keus aan groteletterboeken, luisterboeken en Daisy-roms. Bezoekers kunnen ook een Daisy-speler lenen om deze uit te proberen. Deze collectie krijgt tijdens de campagne extra aandacht. Een folder, posters en een radiocommercial brengen de campagne breed onder de aandacht.