Heggen en houtwallen in Het Groene Woud
Op initiatief van het Innovatieplatform Duurzame Meierij (IDM) en de gemeente Boxtel wordt op zaterdag 15 november a.s. te Cromvoirt een start gemaakt met het leggen van heggen in Het Groene Woud. Doelstelling is om een methode van heggenleggen te ontwikkelen die past in het gebied en die in zowel economische als ecologische zin kan bijdragen aan de versterking van de kwaliteiten van het Nationale Landschap Het Groene Woud.
Het IDM wil, in samenwerking met de gemeente Boxtel en een groep vrijwilligers, een actieve bijdrage leveren aan de verbetering van de landschappelijke kwaliteiten van Het Groene Woud door een methode van heggenleggen te ontwikkelen die past bij de specifieke vormen van grondgebruik in het Nationaal Landschap. Daartoe hebben de initiatiefnemers in 2006 onder meer een bezoek gebracht aan de South Downs in Engeland. Hier hebben ze een aantal onderwerpen besproken en bekeken, zoals de werkwijze van het heggenleggen, de organisatie van het onderhoud van deze heggen en de voor- en nadelen voor de grondgebruikers.
Praktische start
De Werkgroep Natuur en Landschap van het IDM vindt het tij gunstig om een praktische start te maken met als motto: ‘Werkend leren en lerend werken’. Immers, het gebied heeft de status van Nationaal Landschap en is bovendien geselecteerd voor een proefproject in het kader van het nationale ‘Deltaplan Landschap’. De accenten liggen op het snijvlak van economie en ecologie. Het leggen van heggen en het onderhouden daarvan moet niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit en aan het landschap, maar ook voor de grondgebruiker nut opleveren (veekering, perceelsafscheiding, onderhoudsvergoeding, afzet van stookhout, etc.). Zaterdag 15 november vindt de daadwerkelijk start plaats. De instructeurs op deze dag zijn Lex Roeleveld en Marius en Toon Grutters, specialisten op het gebied van aanleg, beheer en onderhoud van heggen.
Symposium én project
De bedoeling is dat in de loop van 2009 een projectvoorstel voor Het Groene Woud wordt uitgewerkt. In dat projectvoorstel komen tal van zaken aan de orde zoals: methode, beheer en onderhoud, subsidiemogelijkheden, veiligheidsaspecten en scholing.Dat dit onderwerp actueel is blijkt ook uit het feit dat op 29 november 2008 de Stichting Het Roois Landschap te Sint-Oedenrode ter gelegenheid van haar 2e lustrum, een symposium organiseert over Heggen en Houtwallen in het Nationale Landschap Het Groene Woud. Tijdens dit symposium komen theorie en praktijk volop aan bod.