Luuk en Ad Traa, derde en vierde generatie klompenmakers. Ze verhuizen het bedrijf geheel naar Boxtel, waar al een deel opslag was ondergebracht.
Luuk en Ad Traa, derde en vierde generatie klompenmakers. Ze verhuizen het bedrijf geheel naar Boxtel, waar al een deel opslag was ondergebracht. Foto: Klompenfabriek Traa

Traa vertrekt en laat Liempde achter zonder klompenmaker

Economie

Veel inwoners vinden het jammer, maar eind dit jaar gaat het toch echt gebeuren. De klompenfabriek van de familie Traa vertrekt uit Liempde. Het is de laatste fabrikant van het houten schoeisel die het dorp nog heeft. Liempde is al ruim anderhalve eeuw trots op zijn klompenindustrie, maar moet zich straks zonder maker stellen.

Het bedrijf verhuist alle activiteiten naar haar pand aan de Van Salmstraat 19 op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. Dat werd vorig jaar opgeleverd, mede dankzij een succesvolle crowdfundingsactie waarbij in twee dagen tijd de benodigde 100.000 euro werd opgehaald. In de nieuwe hal is ruimte voor opslag en ook de productie van de klompen is hier vanaf 1 januari 2025 te vinden.
Eigenaren Ad, zijn vrouw Corine en hun zoon Luuk besloten een klein jaar geleden dat het tijd was om de klompenmakerij in Liempde van de hand te doen. Dat was voor Ad (62) wel een beetje slikken. Hij is immers opgegroeid in en rond de fabriek aan de Kapelstraat. ,,Ik heb er inmiddels vrede mee, het is goed zo. We kijken liever vooruit dan achteruit. Natuurlijk is het jammer, maar ik was al vijftien jaar de enige klompenmaker in het dorp. Als ik niet weg zou gaan, zou ik dat over vijf jaar nog zijn...”
De beslissing om alles naar Boxtel te verkassen is niet over een nacht ijs gegaan. Tijdens de coronaperiode zagen Ad en Luuk in dat de productie in het sterk verouderde fabriekspand geen toekomst meer had. Ad: ,,In de zomer is het weliswaar lekker koel in de werkplaats, maar in de winter juist steenkoud. Daarbij zijn de meeste machines al zo’n tachtig jaar oud. Officiële handleidingen ontbreken, al hebben we enkele jaren geleden wel iemand op laten schrijven hoe ze werken. In de loop van de jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan, maar daar is het wel bij gebleven.”
Luuk vult zijn vader aan: ,,Nieuwe machines aanschaffen is ook niet te doen; er is bijna geen vraag naar, waardoor deze veel te duur zijn om te maken. Dan is het logischer om alles te verhuizen naar onze modernere omgeving in Boxtel.”

De fabriek vertrekt uit Liempde, maar niet omdat het slecht gaat. Integendeel. Luuk, de vierde generatie klompenmaker, pakte in 2015 de internationale (groot)handel op om de onderneming te laten groeien. Toen in de coronaperiode de handel met souvenirshops volledig wegviel, opende hij de webshop op www.klompenkoning.nl. De productie van de kleine souvenirklompjes is naar China verplaatst vanwege de kosten. De online bedrijfstak groeit nog altijd als kool en heeft de onderneming destijds van een ondergang gered.
Liempde was ooit een echt klompenmakersdorp. In 1890 waren er liefst 29 ondernemingen in deze branche actief, zo valt te lezen in het boek ‘Baanderheren, boeren & burgers’ van historicus Jean Coenen. Die boden destijds werk aan 232 ambachtslieden.
Tegenwoordig is alleen Traa nog actief. In 2004 sloot het klompenbedrijf van Cor van Vleuten, ook gelegen aan de Kapelstraat, de deuren. Het aantal werknemers is inmiddels op een hand te tellen. ,,Er is bijna niemand meer te vinden die dit werk kan doen. Het is heel specialistisch en de verouderde machines vragen juist veel kennis. In het oosten van Europa zijn nog wel mensen die klompen kunnen maken, maar om die nu hier naar toe te halen...”, aldus Ad.
De handel in de houten schoenen blijft bestaan, maar Liempde wordt een klompendorp zonder klompenmaker. Toch laat de fabriek van de familie Traa de gemeenschap niet helemaal in een leegte achter. Zaterdag 29 juni houden Ad, Corine en Luuk nog de allerlaatste open dag (Klompendag), waarbij iedereen nog een keer kan komen kijken in de fabriekshal. Er is dan tevens een veiling en een hapje en een drankje. Ad en Luuk zijn bezig met een speciale klomp: ,,Een met het wapen van Liempde er op. Dat wordt een echt verzamelexemplaar. De laatste die op Liempdse grond is gemaakt.”

Dit artikel stond eerder in Brabants Centrum. Meer lezen? Download de BC-app.

Luuk Traa (31) wist met de crowdfunding binnen drie dagen een ton op te halen.

Uit de krant