De expositie 'In search of humanity' in de Rotterdamse Kunsthal trekt veel bezoekers.
De expositie 'In search of humanity' in de Rotterdamse Kunsthal trekt veel bezoekers. Foto: eigen collectie | Kunsthal Rotterdam.

Kunstcursus over Ai Weiwei in Museum Boxtel

Cultuur

Op donderdag 8 februari verzorgt kunstdocent Marja Reitsma-Vrijling in Museum Boxtel van 14.30 - 17.00 uur een cursusmiddag over Ai Weiwei, de spraakmakende Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist. 

In de Kunsthal in Rotterdam is een tentoonstelling te zien met een overzicht van zijn werk uit de afgelopen vier decennia. Het bestaat uit schilderijen, LEGO-werken, beelden, installaties, foto’s en video’s. Zijn confrontaties met de Chinese overheid beschouwt hij als performancekunst. De tentoonstelling loopt nog tot en met 3 maart 2024. De cursusmiddag geeft een breder inzicht in het oeuvre van Ai Weiwei en de achtergronden daarvan. Deelnemers leren het indrukwekkende werk van Ai Weiwei kennen, ook als zij de tentoonstelling niet kunnen bezoeken.

Ai Weiwei (1957) is geboren in Beijing. Zijn vader Ai Qing, een bekende Chinese schrijver, dichter en schilder, uitte zich kritisch over het Mao-regime. Van 1958-1975 wordt hij met zijn gezin verbannen naar een heropvoedingskamp en daar groeide Ai Weiwei op onder mensonterende omstandigheden. Na de rehabilitatie van zijn vader, gaat Weiwei gaat naar de filmacademie in Beijing. Hij breekt met de richtlijnen van de Communistische Partij en is actief middels een muurkrant voor de Democratische Beweging. Vanaf 1981 studeert hij verder in New York en boekt daar zijn eerste successen. Regelmatig keert hij voor langere tijd terug naar China en komt steeds sterker tot het besef dat kunst ook een manier van leven moet zijn. In 2005 begint hij aan een blog voor vrijheid van meningsuiting met kritiek over het regime en wordt hij verwijderd van het Chinese internet. Na de verwoestende aardbeving in Sichuan in 2008, waarbij zeker 5000 kinderen omkomen door ondeugdelijke scholenbouw, start Ai Weiwei een onderzoek naar de hieraan ten grondslag liggende corruptie. Het komt hem op gevangenisstraf en vervolgens huisarrest te staan en zijn atelier wordt verwoest. Weiwei zal het leed in Sichuan en zijn eigen ervaringen naderhand vastleggen met indrukwekkende video’s, installaties en sculpturen. Als hij zijn paspoort terugkrijgt, vertrekt hij naar Europa. Daar wordt hij getroffen door de vluchtelingencrisis. Al deze actuele kwesties vormen samen met het culturele erfgoed van China een rode draad in het oeuvre van Ai Weiwei.

Wie is de docent

Marja Reitsma-Vrijling geeft al ruim 20 jaar cursussen, lezingen en workshops kunstbeschouwing in Boxtel en elders. Tot 2020 was ze werkzaam voor de educatieve dienst van het Van Abbemuseum in Eindhoven, ze deed er de eindredactie van het Journaal voor Vrienden en gaf rondleidingen en workshops. Misschien kent u haar ook van de vele Culturele Drieluiken, presentaties waarin rond een thema gedichten, kunstwerken en muziekfragmenten gecombineerd worden en die ze verzorgt samen met Bram Noot en Joop de Weger. Bovendien was ze van 1996-2008 bestuurslid en voorzitter van de Kunststichting Boxtel, in die periode werden 9 buitenbeelden geplaatst en kregen zowel de raadszaal als het restaurant in het gemeentehuis een bijzonder kunstwerk. En om de collectie van de gemeente onder de aandacht te brengen, verschenen de boekjes Henk Visch Boxtel 1974-1981 en Boxtel in Beeld, een gids met een beschrijving van alle buitenbeelden, die sinds 1850 in Boxtel en Liempde geplaatst zijn.

Informatie

De cursusmiddag start om 14.30 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 14.00 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de cursus is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de cursusmiddag tot uiterlijk 17.00 duren. De prijs bedraagt inclusief koffie/thee € 20,00 per persoon. De cursusmiddag gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Aanmelden verplicht op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Uit de krant