Zanggroep Aventure brengt 9 december een bijzonder concert in de protestantse kerk in Boxtel.
Zanggroep Aventure brengt 9 december een bijzonder concert in de protestantse kerk in Boxtel. Foto: eigen collectie.

Middeleeuws concert aan de Clarissenstraat

Cultuur

Op zaterdag 9 december speelt Ensemble Aventure het concertprogramma Reynaert die zal Reynaert blijven in de Protestantse Kerk. Het verhaal van de vos en zijn streken wordt gezongen en verteld met humor, satirische liederen en sfeervolle muziek uit de late middeleeuwen.

De geschiedenis van Reynaert vertelt hoe de sluwe vos met slimme leugens het hof van koning Nobel telkens om de tuin leidt om uiteindelijk zelfs opgenomen te worden in de geheime raad van de koning, het hart van de macht. Reynaerts historie (ca.1417) is mogelijk het populairste verhaal uit de late middeleeuwen toen én nu, met dank aan Goethe die het zo leuk vond dat hij er zijn eigen versie van maakte.
Reynaerts historie is zelf niet op muziek gezet, maar liederen uit de eerste decennia van de vijftiende eeuw laten dezelfde klachten horen, over de perverse wereld, de hebzucht van mensen en de altijd loerende leugen. Aventure doorspekt het verhaal met vroeg vijftiende-eeuwse liederen uit het (Neder-)Rijngebied, uit verzamelingen zoals het Gruuthusehandschrift (ca. 1400). Het dierenverhaal blijkt de spiegel van de maatschappij. De muzikale verbeelding van dieren klinkt door in de Fuchsschwancz, Katzenpfote of Rattenschwancz uit ca.1480, ongeveer de tijd dat de eerste afbeeldingen van Reynaerts historie gedrukt worden. Daarbij klinkt instrumentale muziek uit het Vlaamse en Nederlandse gebied, soms in nieuwe arrangementen. Het belooft een bonte satire te worden met verhaal, zang en instrumentale muziek.
Het ensemble is ontstaan in 1993 en heeft zich gespecialiseerd in muziek uit de 15e eeuw, uit het gebied ten noorden van de Alpen. Zij benaderen de muziek in samenhang met de cultuur van die periode, op basis van onderzoek door Ita Hijmans, de artistiek leider.
De musici van Aventure hebben hun sporen verdiend door optredens in het netwerk Oude Muziek en het Festival van Vlaanderen en ook in ensembles zoals Cappella Pratensis en Royal Wind Music. De samenstelling van het ensemble kan wisselen per programma. In dit concert zal Christopher Kale optreden als zanger en verteller. Marco Magalhães, Fumitaka Saito en Ita Hijmans spelen op middeleeuwse fluiten, als omlijsting van de liederen en ook instrumentaal.
Het vrolijke karakter van de muziek maakt dit concert ook geschikt voor kinderen en jongeren met muzikale interesse. Na afloop kunnen bezoekers napraten bij een goed glas wijn of fris.

Zaterdag 9 december, 16.00, zaal open 15.30. Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18 in Boxtel. Reserveren is gewenst: reserveren@klassiekindekerken.nl onder vermelding van concertdatum en aantal personen. Betaling bij binnenkomst: 15 euro (alleen contant), jongeren t/m 16 jaar gratis. Meer informatie is te vinden op www.klassiekindekerken.nl.

Uit de krant