Organist Tommy van Doorn vertolkt 9 december kerst- en adventsmuziek.
Organist Tommy van Doorn vertolkt 9 december kerst- en adventsmuziek. Foto: eigen collectie.

Tommy van Doorn blikt vanuit Petrusbasiliek naar Kerstmis

Cultuur

Drie van de vier instrumenten in de Sint-Petrusbasiliek komen aan bod tijdens het advents- en kerstconcert van Tommy van Doorn. Hij bespeelt zaterdag 9 december vanaf 14.00 uur het Smitsorgel en zijn eigen twee Franse drukwindharmoniums. De entree is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd.

Van Doorn, hoofdorganist van de Sint-Petrusbasiliek, verdeelt zijn optreden in drie blokken, voor elk instrument één. Hij brengt werken van de componisten Henri Nibelle (1883-1967), Alexandre Guilmant (1837-1911), Paul Blumenthal (1843-1930), Franz Liszt (1811-1886), Claude Balbastre (1724-1799) en Joseph Bucciali (1859-1943). Nibelle was als organist actief in Versailles en Parijs. De twee bekende Gregoriaanse adventsmelodieën Creator alme siderum en Rorate caeli worden in deze twee miniaturen kort gevarieerd. Guilmant componeerde een grote verzameling kerstmuziek voor orgel of harmonium. Liszt schreef zijn Weihnachtsbaum voor zijn kleinkind Daniela von Bülow. Balbastre was in zijn tijd een ware superster. Het publiek liep warm voor zijn variaties over bekende melodieën.
Kortom, de oplettende luisteraar hoort diverse bekende melodieën, verpakt in een verrassend jasje. Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert het concert.

Uit de krant