Het herdenkingskruis dat ter nagedachtenis aan Giovanni Castione is geplaatst tussen Boxtel en Oirschot, 180 jaar na diens dood.
Het herdenkingskruis dat ter nagedachtenis aan Giovanni Castione is geplaatst tussen Boxtel en Oirschot, 180 jaar na diens dood. Foto: eigen collectie.

Lezing van Heemkunde Boxtel over de moord in 1838

Cultuur

Donderdag 23 november om 20.00 uur in zaal Rembrandt aan de Rechterstraat 56 is er een lezing door Leon Vingerhoeds en Ria van Kollenburg-van de Looij over de moord op Giovanni Castione.

Op 2 juni 1838 wordt de 16-jarige Italiaanse marskramer Giovanni Castione, terwijl hij onderweg is van Oirschot naar Boxtel, op brute wijze vermoord. Ter nagedachtenis wordt op de plaats van de moord een houten kruis geplaatst wat door de buurtgenoten tot de dag van vandaag wordt onderhouden. De moord neemt in de 180 jaar daarna in de Oirschotse volksverhalen verschillende mythische vormen aan. Zelfs nu houdt deze moord de gemoederen onder de bevolking danig bezig. Leon Vingerhoeds, voorheen uitbater van café Vingerhoeds, is gefascineerd door deze verhalen. Hij verzamelde in 2017 een team om zich heen om de feiten en fictie te scheiden. Zijn zoektocht leidde hem zelfs tot in de Italiaanse Alpen. In deze lezing vertelt Leon over de moord, het politie-onderzoek, de dader en de rechtzaak. Maar ook over zijn zoektocht naar mogelijke nazaten van de familie Castione en de verrassende situaties die hierbij op zijn pad kwamen.

Uit de krant