De organisatie probeerde de nieuwe glazen voor het bierfestival Hop Haaren Hop alvast uit. Ze zijn goedgekeurd!
De organisatie probeerde de nieuwe glazen voor het bierfestival Hop Haaren Hop alvast uit. Ze zijn goedgekeurd! Foto: Foto's: Peter Franken.

Proeven van lokale en internationale brouwsels

Cultuur

Liefhebbers van speciaalbier kunnen zondag 24 september terecht bij Hop Haaren Hop. De tweede editie van dit speciale bierfestival wordt gehouden bij De Schaapjes aan de Oisterwijksedreef 12 in Haaren. Tussen 13.00 en 19.00 uur presenteren zes brouwers hun gerstenat aan de bezoekers. 

Speciaalbier is populair. Het is op vrijwel iedere drankkaart wel te vinden. Dat ook Haaren een eigen brouwer heeft, is inmiddels bij velen wel bekend. John en Joep van der Linden begonnen er in 2016 mee en hun brouwsels zijn inmiddels op diverse plekken in de omgeving te koop.

Voor speciaalbierliefhebbers Frank Leussink, Rens van den Elsen en Jan-Willem Larmit reden om een bierfestival in Haaren te organiseren. De eerste editie met bier proeven en live entertainment raakte bij veel bezoekers de juiste snaar. En dus kon een tweede editie niet uitblijven. ,,We wilden ons evenement nog wat meer cachet geven, dat doen we nu door eigen glazen te introduceren”, aldus Leussink.

Bezoekers kunnen biertjes verwachten van acht verschillende brouwers/organisaties. Natuurlijk hebben John en Joep van der Linden met hun Bierboerderij een speciale plek op het vernieuwde terrein van horecagelegenheid De Schaapjes. Net zoals de Haarense mannen achter Geheim Biertje. Maar ook Strieper Craft Beer uit Valkenswaard, Milky Road Brewery uit Zeeland, Muifel brouwerij uit Oss en Bourgogne Kruis uit Oosterhout brengen hun speciaalbieren mee naar Haaren. Voor wie geen alcohol drinkt, maar wel iets speciaals lust, is het Alcoholvrij Bierhuis uit Oisterwijk ook aanwezig.

Daarnaast is er een internationaal tintje aan het lokale festival: brouwerij Ditko uit Oekraïne is namelijk ook van de partij. De brouwers zijn vorig jaar hun land ontvlucht vanwege de verschrikkelijke oorlog, maar hebben hun liefde voor bier maken niet uit het oog verloren. Ze zijn gaan samenwerken met Nederlandse brouwers en wilden graag hun speciale brouwsels aan het Haarens publiek presenteren.

Muziek
,,Vaak draait het bij bierfestival om proeven. Wij wilden nog iets extra’s toevoegen. Daarom zijn we naar theateracts gaan kijken”, vertelt Van den Elsen enthousiast. Tijdens Hop Haaren Hop geven diverse artiesten acte de présence. ,,Dit keer hebben we Metallikoor geregeld. Een groep mannen die heavy metal zingt! En dat ook nog eens voor een goed doel: KWF Kankerbestrijding. Wij doen als organisatie een donatie en we hopen dat veel bezoekers ook een duit in het zakje doen.”

Ook krijgt lokaal talent dit jaar weer een podium dankzij een samenwerking met muziekschool Popwise uit Oisterwijk. Zo staan JERRK, Red Nailit, Lift, Going Dutch en The Arrows op de bühne. 

Gastheer en -vrouw Jan en Connie van de Wiel van De Schaapjes zorgen daarnaast voor de inwendige mens.

Speciaalbierfestival Hop Haaren Hop begint zondag 24 september om 13.00 en duurt tot 19.00 uur. De entree is gratis.

Organisatoren Jan-Willem Larmit, Frank Leussink en Rens van den Elsen (van links naar rechts) proosten op een goede afloop van Hop Haaren Hop.

Uit de krant