Dapper KLOEK staat met hun mobiele installatie dit jaar op Bockesprongen.
Dapper KLOEK staat met hun mobiele installatie dit jaar op Bockesprongen. Foto: eigen collectie.

Gratis festival Bockesprongen pakt weer uit met kwaliteit en diversiteit

Cultuur

Straattheater, live muziek en creativiteit. Festival Bockesprongen pakt uit op zondag 17 september op en om de Markt in Boxtel. Van haute-couture tot punk en rock, van beeldpoëzie tot melkpakken en fuzzy riffs. En alles daar tussenin. Kom het meemaken! En zoals al bijna 30 jaar zijn alle onderdelen van het festival voor iedereen gratis toegankelijk.

Bockesprongen heeft nog nooit en zal ook nooit entree vragen. Hoe dat kan? Door de tomeloze inzet van een flinke groep enthousiaste vrijwilligers en door de gewaardeerde steun van onze sponsoren en donateurs. Zij maken het mogelijk dat wij opnieuw een kwaliteitsprogramma kunnen bieden voor iedereen.

STRAATTHEATER
TheaterGroep Dapper komt naar Boxtel met de mobiele installatie KLOEK. Deze unieke act is onvervalst installatietheater. Constructies, mechanieken, natuur- en menskracht. Sterke handen groot en klein trekken aan de touwen om instrumenten te laten klinken en de marionet te laten vliegen. Beeldpoëzie met spierballen.

In Artigianato van het Vlaamse gezelschap In Eigen Nat trekken Umberto en Augustino de wereld rond vanuit Italië. Neem een heerlijk ruikend takje lavendel, ga op ontdekking en laat al je zintuigen prikkelen! Meer verklappen zou zonde zijn, kom gewoon kijken en meemaken.

Modehuis Moda Domo presenteert haar nieuwe collectie La Melodia. Een elegante modeshow, niet te uitdagend, volgens de laatste trends en natuurlijk perfect. Maar niemand is helemaal perfect, zelfs niet bij Moda Domo. Iedereen doet vreselijk zijn best, maar de directrice wordt steeds hopelozer. De haute-couture vliegt je letterlijk om de oren in deze humoristische voorstelling met acrobatiek, luchtacrobatiek en jonglerie.

Een rijdend theaterspektakel op de grens van verbeelding en realiteit. Dat is de voorstelling BOAT van Compagnie Daad. Tijdens hun tocht krijgen twee vissers te maken met allerlei problemen. Om te voorkomen dat de twee tussen wal en schip belanden, moeten ze roeien met de riemen die ze hebben en álle zeilen bijzetten. Het verhaal keert herkenbare beelden om en schudt ze op met een flinke dosis humor.

Over het bezoek van Stichting De Verlichting aan Bockesprongen gaan mysterieuze geruchten rond. Ook de festivalorganisatie kan er niet veel over zeggen. Ze weet alleen dat Stichting De Verlichting graag positieve energie uitdeelt. Een compliment, een aardig woord, een gedichtje. Ook kunnen bezoekers iets op een papiertje schrijven dat ze graag willen loslaten. Ze stoppen dat in een speciale koffer waarin hun zorgen verdwijnen. “Gewoon, een kort moment van gezelligheid en vriendelijkheid”, meldt de festivalorganisatie.

CREATIVITEIT
Het creatieve programma voor de basisschooljeugd is dit keer TetraTown van theatergroep Restvorm. De theatermakers Richard Neef en Karin Arts verrassen Boxtel met een interactieve recyclewereld, compleet met strandstoelen en parasols. Verbazend wat je allemaal met een melkpak kunt doen. Maak je eigen hoed of pet die je nog de hele nazomer kunt dragen. Fashionable, duurzaam en helemaal eco-hip. TetraTown is een ultieme combinatie van mode, theater en recycling.

MUZIEK
De live muziek vindt dit keer binnen plaats, in Eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat. Buiten op straat komt natuurlijk een groot en gezellig terras met een echte festivalsfeer. De Oude Kerkstraat wordt hiervoor afgesloten. Hieronder een overzicht van de bands.

De jonge hardrockband The Getdowns uit Utrecht combineert ruige vocalen met schreeuwende gitaren en veel energie. De jongens mixen genres als grunge, punk, classic rock en soms zelfs jazz en ska. Dat geeft de muziek een uniek geluid.

Sam en Kiki uit Eindhoven vormen het duo Blulines. Samen met hun live band spelen ze frisse alternatieve Nederpop. Elektronische en zeer dansbare deuntjes die subtiel beïnvloed zijn door disco en hiphop. Sam en Kiki zoeken balans tussen chaos en rust, perfectie en imperfectie.

Moeten we Joia nog voorstellen? Deze bijzondere zangeres, performer en (liedjes)schrijver werkt vanuit haar thuishaven Rotterdam, maar groeide op in Boxtel. In 2016 was ze finalist in de Grote Prijs van Nederland. Haar debuutalbum kreeg vijf sterren van Musicmaker. Ze combineert gedurfd een stevige pop-beat moeiteloos met een zacht thema.

Dan and the Middle Men is een punchy alt-rockband uit Groningen, ontstaan uit een soloproject van de Ierse frontman Daniel Devoy die in 2020 naar Nederland verhuisde. Zware grooves en energieke fuzzy riffs vormen een sterke combinatie. Dit jaar wonnen ze de Kleine Prijs van Friesland, de Graspoll Talent Battle en de Friese Rock Circus Talent Tour.

Sultan uit Utrecht: brutale apocalyptische rock met eigenwijze nummers over het digitale tijdperk. Headbangend uit je plaat gaan en meeschreeuwen dat ook jij genoeg hebt van je telefoon. En dan plots ben je in een oosterse disco. Hoe je danst, maakt niet uit.
Milestones From The Underground Scene is wereldberoemd in Boxtel . Zeker ook bij Bockesprongen. Deze high energy ouwe punkers sluiten het festival af met punk en new wave covers om heerlijk mee te blèren.
Muziek bij de horeca: bij cafe De Mert treden aan het einde van de middag The Herriecanes op.

Volg de website www.bockepruik.nl en social media voor het laatste nieuws over Bockesprongen op zondag 17 september.

Straattheater, live muziek en creativiteit staat centraal tijdens Bockesprongen, ook dit jaar weer.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant