Kees Doevendans, Jos Vervoort, Adrie van Osch (vlnr.) vertolken Ja Zuster, Nee Zuster. (Foto: Niek van Dartel)
Kees Doevendans, Jos Vervoort, Adrie van Osch (vlnr.) vertolken Ja Zuster, Nee Zuster. (Foto: Niek van Dartel) Foto: Niek van Dartel

Ja Zuster, Nee Zuster herleeft op 8 oktober in Grand Café Rembrandt

zaterdag 8 oktober 2022 20:15

Boxtel - ‘Wil u een stekkie (van de fuchsia)?’, ‘M’n opa’ en natuurlijk titelsong ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. “Juweeltjes van liedjes”, noemt muzikant Jos Vervoort de nummers die componist Harry Bannink en tekstschrijfster Annie M.G. Schmidt samen schreven voor de show die in de jaren zestig op tv te zien was. Hij speelt ze 8 oktober samen met muzikale vrienden Adrie van Osch en Kees Doevendans zo getrouw mogelijk aan het origineel bij Grand Café Rembrandt.

Jos Vervoort en zijn zwager Adrie van Osch maken samen al vele jaren muziek als duo ‘Two Of Us’. De jaren zestig, waarin ze zelf tieners waren, dienen daarbij als inspiratie. En net als vele kinderen uit die periode, zaten ook de jonge Jos en Adrie voor de kijkbuis te wachten als de immens populaire serie Ja Zuster, Nee Zuster op kwam.

Beiden zijn verstokte Beatlesfanaten en konden ook vanuit die muzikale opvoeding de nummers die Bannink schreef waarderen. Vervoort: “Het klinkt simpel allemaal, maar het is best wel ingewikkeld. Zoals bij Yesterday van The Beatles - dat heeft ook elf akkoorden - heeft Bannink soms ook geniale vondsten.”

“En natuurlijk ook de teksten van Annie M.G. Schmidt”, vertelt Vervoort enthousiast verder, “Neem nu ‘Wil u een stekkie (van de fuchsia)?’. Waarbij iedereen ‘fuck’, roept. Ik was toen 15. Ik had geen idee wat dat betekende, lacht hij. Het was best wel een beetje een ondeugende vrouw!” En hij vervolgt: “Of bijvoorbeeld het zinnetje ‘Joost mag weten of het ooit in orde komen zal’. Ze zou nooit ‘God’ schrijven, want zelf was ze opgevoed door een dominee. Daarmee zette ze zich daartegen af.”

Gedeelde liefde voor Bannink
Bij een reünie van zijn oude jongenskoor Cantasona een aantal jaren terug liep Vervoort zijn oude koormaat Kees Doevendans tegen het lijf. Het tweetal raakte aan de praat en ontdekte de voorliefde voor de nummers die Bannink schreef. Afgesproken werd om samen met Van Osch eens het repertoire van de tussen 1966 en 1968 lopende tv-serie uit te voeren. “Rond 2004 had ik al eens zo’n Ja Zuster, Nee Zuster optreden gedaan bij De Waag, samen met Huub van Dongen. Toen was het zo overvol dat mensen niet meer naar binnen konden.” Tijd voor een vervolg dus.

Dat bleek niet eenvoudig op de piano van Doevendans. En als dan in 2020 de coronapandemie uitbreekt, besluit Doevendans gebruik te maken door een keyboard te kopen. “Daarmee kun je natuurlijk de juiste klankkleuren maken”, vertelt Vervoort. “Bijvoorbeeld klavecimbel of accordeon.” Neem daarbij de gitaarkunsten van Van Osch en de fluit of sax van Vervoort zelf en je komt een heel eind richting de originele sound, hier en daar voorzien van een kleine, muzikale handtekening, zoals een extra derde stem of instrumentale toevoeging. “Het klinkt verrekte goed!”, lacht Vervoort trots.

Tijdloos
Zo werden de afgelopen tijd 27 nummers uit de prijswinnende tv-serie ingestudeerd. Die zijn voor het grootste deel bij jong en oud bekend. “Ouders zingen dat weer voor hun kinderen”, en Vervoort vertelt hoe hij ondervond dat zijn vier eigen kinderen de meeste nummers ook bleken mee te kunnen zingen. De nummers zitten volgens de muzikanten zo goed in elkaar dat ze tijdloos zijn.

Bij Kunstcafé Coupe werd het repertoire al twee keer kleinschalig gespeeld. Maar het drietal kreeg de indruk dat er best een groter publiek voor de nummers te vinden is. Genoeg in ieder geval om de zaal van Grand Café Rembrandt te vullen.

Dat moet gaan gebeuren op zaterdag 8 oktober. Het concert begint om 20.15 uur, de zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Kaartjes kosten 12,50 euro per persoon en dienen vooraf besteld te worden via de e-mail. Kinderen tot 15 jaar betalen 5 euro. Stuur een mailtje aan a3vanosch@gmail.com met vermelding van het gewenste aantal kaartjes en Adrie van Osch neemt contact op.

Locatie