• Alles
 • (6)
  Evenement
 • (1)
  Lezingen
 • (66)
  Bijeenkomst
 • (32)
  Overig

Orgelconcert van Matthias Havinga in de Sint-Petrusbasiliek

zondag 15 mei 16:00 uur

Foto:

Boxtel - Op zondag 15 mei speelt organist Matthias Havinga uit Amsterdam vanaf 16.00 uur het monumentale Smits-orgel in de Sint-Petrusbasiliek. Het concert is het eerste in de concertcyclus 2022 van Stichting Kerkconcerten Boxtel. Entree bedraagt 8 euro per persoon, donateurs en sponsors hebben gratis toegang.

Havinga zal onder meer putten uit het repertoire van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Deze muziek is van groot belang voor de ontwikkeling van het orgel. Als eerste componist schreef hij echt romantische orgelmuziek, geïnspireerd door Bach en andere oude meesters.

Dat is terug te horen Preludium en Fuga in d-klein, een stuk waarin de moderne pianotechniek een hoofdrol speelt, terwijl de fuga sterk is geïnspireerd door Bach’s fuga in bes-klein uit het Wohltemperierte Klavier 1. Ook het Andante in f, dat sterk op een fuga lijkt, is geïnspireerd door de polyfonie van Bach. Verder klinkt van Mendelssohn een orkeststuk, het Scherzo uit zijn ongekend populaire Midzomernachtsdroom.

Ook de veel te jong in de Tweede Wereldoorlog gestorven Jehan Alain komt aan bod. In zijn Trois Pièces is zijn stijl heel goed te horen in met name het eerste stuk. De variaties over een thema dat hij toeschreef aan Clément Jannequin, maar dat in werkelijkheid een anoniem thema is, gedrukt door Pierre Attaingant in een van zijn verzamelingen, uit 1529.

Het tweede stuk ‘Hangende tuin’ verbeeldt een onbereikbaar toevluchtsoord voor de kunstenaar, een veilige plek waar hij altijd naar blijft zoeken. Het laatste en bekendste stuk uit deze cyclus is de Litanies. Afgesloten wordt met een improvisatie die door Louis Vierne in 1929 speelde op het orgel van de Notre Dame in Parijs.
deel deze activiteit

Locatie

Sint Petrus Basiliek
Boxtel
Oude Kerkstraat 20
5281BA


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.