• Alles
 • (1)
  Muziek
 • (1)
  Tentoonstelling
 • (3)
  Evenement
 • (1)
  Lezingen
 • (2)
  Sport
 • (64)
  Bijeenkomst
 • (27)
  Overig
 • (1)
  Cursus-Workshop

Lezing Dirk Paagman: de Romeinse opgravingen in Esch

zondag 10 juli 11:15 uur

Foto: IJ. Heins

Boxtel - In Museum Boxtel is van 2 april tot en met 17 juli de expositie ‘Historie van Esch’ te bezichtigen. Deze expositie was voorzien in 2021 naar aanleiding van de samenvoeging van Esch en Boxtel per 1 januari dat jaar. Door corona is besloten om de expositie te verplaatsen naar 2022. Op zaterdag 2 april worden bezoekers getrakteerd op een gratis glas bier om te proosten op de verbroedering tussen Esch en Boxtel. 

De expositie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Heemkundekring De Kleine Meierij. Een werkgroep heeft veel werk gestoken in de totstandkoming van de expositie met als basis de Canon van Esch. De Canon vertelt de geschiedenis van Esch van préhistorie tot heden aan de hand van 39 thema’s die typerend zijn voor Esch, waaronder natuurlijk de Romeinse vondsten.

Verbroedering

De expositie laat zien dat invloeden van religies en machthebbers op de van oorsprong agrarische gemeenschap in de loop der tijd bestuurlijk en inhoudelijk vorm hebben gekregen in diverse instellingen en gebouwen met een rijke historie zoals de kerk, nijverheid, onderwijs en zorg. Ook de verbroederingsfeesten als het jaarlijkse Bierpompfeest, het Essche Boeltje en Friends of Europe Esch komen aan bod.

Dit alles wordt gepresenteerd met foto’s en objecten, die in bruikleen zijn gegeven door welwillende Esschenaren en Essche verenigingen. Ook het Noordbrabants Museum, het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), de Gemeente Boxtel en het Provinciaal Depot Bodemvondsten Noord-Brabant hebben hun steentje bijgedragen.

De expositie loopt van 2 april tot en met 17 juli. Iedere bezoeker krijgt de Canon van Esch in een handzaam formaat gratis mee naar huis. Entree voor de expositie is 4 euro (gratis met museumkaart). Voor kinderen vanaf 12 jaar 2 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Museum Boxtel (MUBO) is open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Lezingen

Tijdens de looptijd van de expositie staan drie lezingen geprogrammeerd. De eerste op zondag 24 april om 11.15 uur door Ruud van Nooijen over ‘Mijn grootvader was 30 jaar veldwachter in Esch’. De tweede lezing staat geprogrammeerd op zondag 15 mei om 11.15 uur door Boy Scholtze over het gedachtegoed van ‘Friends of Europe Esch’. De derde lezing vindt plaats op zondag 10 juli om 11.15 uur door historicus Dirk Paagman over de Romeinse opgravingen in Esch.

Ook kan men zich inschrijven voor een wandeling naar Esch en terug op 9 april of 21 mei. De wandeling start bij MUBO om 11.30 uur, duurt ongeveer drie uur. Onderweg vertellen de gidsen Marina van Dalen en Theo van Dooren over bezienswaardigheden en halverwege is een kleine pauze ingelast in Ons Café in Esch.

Wandelaars zijn vóór de start van de tocht vanaf 10.30 uur al welkom in MUBO voor een kop koffie en een rondleiding door de expositie. Aanmelden voor de lezingen en/of de wandeling is verplicht en kan nu al op info@muboboxtel.nl of 06-16041898. Kosten voor een lezing of wandeling zijn 5 euro (met museumkaart 2 euro).
deel deze activiteit

Locatie

MUBO
Boxtel
Baroniestraat 18
5281JD