• Alles
 • (1)
  Muziek
 • (1)
  Tentoonstelling
 • (3)
  Evenement
 • (1)
  Lezingen
 • (2)
  Sport
 • (64)
  Bijeenkomst
 • (26)
  Overig
 • (1)
  Cursus-Workshop

‘Boxtel zoekt’ naar archeologische sporen in tuinen Centrum

zaterdag 21 mei 8:00 uur

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In het weekend van 21 en 22 mei kunnen Boxtelaren die in het centrum wonen letterlijk in hun eigen achtertuin op zoek naar archeologische sporen. Ondersteund door vakmensen van de Universiteit van Amsterdam graven zij putjes in hun achtertuin die geanalyseerd worden op bodemschatten.

Iedereen mag meegraven. Het zand uit de onderzoeks-putjes wordt gezeefd. Daarop worden de vondsten worden bestudeerd. Eerder werd binnen dit zogeheten CARE project al in Gemonde, Best, Woensel en tweemaal in Liempde gegraven.

Ditzelfde project wordt nu herhaald voor inwoners van het centrum van Boxtel. “We hopen hiermee duidelijk te krijgen wanneer het dorp ontstond”, laat de heemkundevereniging weten. “Van Munsel, Boseind en Selissen weten we al dat daar in de Romeinse tijd huizen stonden. Selissen zelfs al eerder in de ijzertijd.” Die sporen werden zichtbaar toen de wijken Heem van Selis en Langen Linden werden aangelegd. 

Van Boxtel centrum is alleen uit schriftelijke bronnen bekend dat het vanaf 1100 bewoond was. In het centrum is erg weinig archeologisch onderzocht omdat er al eeuwen lang huizen staan. Om inzichtelijk te krijgen hoe lang het centrum al bewoond wordt zal ook daar gegraven moeten worden.

Dat gebeurt nu dus op een kleinschalige manier in verschillende achtertuinen. Iedereen van 8 tot 80 jaar kan meehelpen. Per putje worden vier of vijf vrijwilligers geassisteerd door één ervaren archeoloog. Het is geen zwaar werk.

Carlo Spee en Dik Bol van de archeologiewerkgroep van de Heemkundekring zoeken niet alleen helpers maar ook grondeigenaren die nieuwsgierig zijn naar de ouderdom van de bodem onder hun eigen grasveld. Boxtelaren die mee willen helpen of hun eigen grond willen (laten) onderzoeken kunnen contact opnemen met boxtelzoekt@heemkundeboxtel.nl of 06 53364093.
deel deze activiteit

Locatie

Centrum
Boxtel
Markt 1
5281AT


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.