• Alles
 • (5)
  Evenement
 • (1)
  Lezingen
 • (65)
  Bijeenkomst
 • (31)
  Overig

Lezing over Hendrik Verhees door Ruud van Nooijen

woensdag 16 februari 20:00 uur

Foto: Willemijn Wijdenes

De toegang tot de lezing is gratis voor leden van Heemkundekring De Meierij. Niet-leden betalen 4 euro per persoon. Bezoekers dienen conform de geldende coronamaatregelen een coronabewijs van inenting of een bewijs van een negatieve coronatest mee te nemen.

Hendrik Verhees, markant Boxtelaar en Brabander

Hendrik Verhees (1744-1813) mag met recht een markant persoon worden genoemd. Als zoon van een meester-timmerman en molenmaker met dezelfde naam wist hij zich te bekwamen in velerlei richtingen. Zo was hij reeds op 18 jaar geadmitteerd landmeter. Gedurende zijn werkzame leven was hij werkzaam, voornamelijk als zelfstandig ondernemer in navolgende richtingen en beroepen: landmeter, cartograaf (kaartenmaker), aannemer, architect, politiek (patriot), bestuur (lokaal, provinciaal, landelijk), leenman Bossche Leen- en Tolkamer, waterbouwkunde, vrederechter, armenzorg Boxtel, opzichter, landbouwkundige. Hij was de eerste directeur van waterstaat in Brabant.

Daarnaast maakte hij, uit liefhebberij enige honderden schetsen, voornamelijk van gebouwen die hij op zijn vele reizen tegenkwam. Bestuurlijk kwam hij op voor het achtergestelde en bestuurlijk geknechte gewest Brabant. Zijn mening over diverse zaken werd regelmatig gevraagd en gewaardeerd tot op het hoogste niveau.

Tot zijn nalatenschap behoren onder meer kaarten, gebouwen, schetsen. Gedurende de lezing komen alle facetten van Verhees’ leven en werk aan bod, alsmede het tijdsbeeld waarin hij leefde. Het verhaal wordt ondersteund door veel fraaie afbeeldingen.

Ruud van Nooijen is geboren en getogen in Boxtel, 74 jaar, 1964-2002 werkzaam als onder-officier/officier bij Land- en Luchtmacht (infanterie, opleidingen, economie en financiën, directie personeel). Door VN-uitzending tevens veteraan. Mede-oprichter van o.a. Stichting Red de Toren (1980) Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij ‘Hendrik Verhees’ (2003), Stichting Veteranen Boxtel (2010). Oud-secretaris Heemkunde Boxtel. Auteur boek Hendrik Verhees (2013), diverse heemkundige artikelen. Fotograaf en audio-engineer (opnemen van voornamelijk klassieke muziek: cd’s / radio-uitzendingen, waaronder wereldpremière). Geeft lezingen over diverse onderwerpen inzake lokale en regionale geschiedenis. Vrijwilliger bij Museum Boxtel en SPPILL in Liempde. 

Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl
deel deze activiteit

Locatie

Dorpshuis De Es
Esch
Dorpsstraat 5A
5296LT


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.