• Alles
 • (1)
  Theater
 • (91)
  Evenement
 • (6)
  Bijeenkomst
 • (25)
  Overig
 • (2)
  Cursus-Workshop

De Schatkamer van MUBO

zondag 1 maart 13:00 - 17:00 uur

Foto: Museum Boxtel

Museum Boxtel opent schatkamer

Niet eerder getoonde museale stukken uit depot MUBO

Museum Boxtel (MUBO) exposeert van 15 februari tot en met 19 april museale stukken, die tot nu toe voor het publiek verborgen zijn gebleven. De laatste jaren heeft het museum veel schenkingen en langdurige bruiklenen mogen ontvangen, die op dat moment nog niet inpasbaar waren in de vaste expositie en dus in het depot terechtkwamen. Ook omdat de vaste expositie gedurende de rest van het jaar wordt heringericht, is besloten om het publiek nu toch van de mooiste en interessantste stukken daaruit te kunnen laten genieten.

Het gaat om kleine en grote museale stukken, die te maken hebben met de cultuurhistorie van Boxtel en gerelateerd zijn aan thema's als religie, onderwijs, nijverheid, gezondheidszorg, verenigingsleven, kunst, oorlog en gebouwen. Zo zijn er prachtige grote stukken te zien zoals twee hoge glas-in-loodramen uit het voormalige klooster Sint Charles en uit het voormalige ziekenhuis op Duinendaal, een replica op ware grootte van het schilderstuk op hout van de graflegging van Christus boven het altaar van de kapel op kasteel Stapelen, diverse grote vaandels uit het Boxtelse verenigingsleven en de ontwerptekening en het maakproces van de huidige haan op de Sint-Petrustoren.

Maar er worden ook diverse mooie kleinoden getoond, zoals het originele rode boekje uit 1924 over het miraculeus heilig bloed in Boxtel, een V2-scherf van de inslag in de Mijlstraat in 1944, textielstalen van weverij Van Hoogerwou, het wapenschild van de familie Mahie als eigenaar van kasteel Stapelen, de originele litho van de slag bij Boxtel in 1794 en de bronzen plaquette van huisarts dokter Piet Hoek en zijn zoon Kees.

Kortom, een schat aan zeer uiteenlopende objecten over diverse onderwerpen met achter ieder object een verhaal dat de moeite waard is. Natuurlijk zijn niet alle achtergronden en anekdotes bekend en ontbreekt ook vaak kennis over de herkomst van objecten. Daarom doet MUBO een beroep op de bezoekers van de expositie om nadere informatie over een of meer objecten met het museum te delen. Iedere bezoeker ontvangt bij binnenkomst een formulier met het verzoek om aanvullende informatie daarop in te vullen.

Lezingen

Tijdens de looptijd van de expositie worden ook twee lezingen gegeven. Op 8 maart door Ruud van Nooijen met de titel 'De roem van Boxtel' en op 22 maart door pater Hans de Visser over 'De Heren van Boxtel'. Meer informatie hierover is te vinden op www.muboboxtel.nl. Aanmelden kan nu al via info@muboboxtel.nl of door te bellen met Willem van Vossen op 06-16041898. Entree kost 5 euro per persoon, met museumkaart is dat 2 euro.

De entree voor de expositie is voor volwassenen 4 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. De Museumkaart is geldig. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.Foto: Museum Boxtel
Foto: Museum Boxtel
Foto: Museum Boxtel
deel deze activiteit

Locatie

MUBO
Boxtel
Baroniestraat 18
5281JD