Björn van der Doelen (midden), Martijn Kuijten (rechts) en Ruud van den Boogaard brengen een ode aan kleurrijke figuren in Podium Boxtel.
Björn van der Doelen (midden), Martijn Kuijten (rechts) en Ruud van den Boogaard brengen een ode aan kleurrijke figuren in Podium Boxtel. Foto: eigen collectie.

Björn van der Doelen brengt ode aan de kleurrijke figuren in Podium Boxtel

Algemeen

Het is niet voor het eerst dat muzikant Björn van der Doelen in Podium Boxtel staat. Sinds de oud-voetballer van PSV zijn gitaar heeft opgepakt is hij regelmatig in het jaarprogramma van het theater aan de Burgakker terug te vinden. Zo ook vrijdag 2 februari. Dan neemt hij twee vrienden mee voor Vergane Glorie. 

De voorstelling is een ode aan de verstoteling. Ieder dorp of stad had of heeft wel zo’n figuur. Onaangepast, tegendraads, kleurrijk en eigengereid. Het zijn de zonderlingen, kluizenaars en verschoppelingen van Brabant.
Wat ze verbindt is dat ze afwijken van de norm. Van der Doelen breekt samen met zijn muzikale kompanen Martijn Kuijten en Ruud van den Boogaard een lans voor deze mensen. Een ode aan de afwijking.

In Vergane Glorie vertellen en zingen de drie over een aantal van die bijzondere types waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Denk aan Janus ‘Kiepoog’ uit Den Bosch, waar de wildste verhalen over rond gaan hoe hij aan zijn gezichtsverminking kwam. Hij zou een kind uit een brandend huis hebben gered of door zijn vader tegen een gloeiendhete kachel aan zijn geduwd. Maar ook de bekende prediker in zijn rolstoel Arnol Kox uit Eindhoven en Zot Joke uit Tilburg komen voorbij.
Voor al deze paradijsvogels hebben de drie muzikanten een liefdevolle, muzikale ode geschreven. Vergane Glorie begint om 20.15 uur. Entreekaartjes kosten twintig euro, inclusief pauzerdrankje, en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl.

Uit de krant