• Alles
 • (8)
  Sport
 • (1)
  Theater
 • (43)
  Cursus-Workshop
 • (4)
  Tentoonstelling
 • (155)
  Evenement
 • (14)
  Bijeenkomst
 • (6)
  Muziek
 • (59)
  Overig

Boekpresentatie 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat'

zaterdag 7 december 15:00 uur

De schrijvers, dichters, fotografen en tekenaars uit de Sint-Willibrordstraat die samen het boek 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' hebben gemaakt gaan met initiatiefneemster en schrijfster Trudy van Rooij op zaterdagmiddag 7 december hun boek presenteren. Om 15.00 uur, ter hoogte van huisnummer 1, is de aftrap.

Na een korte toespraak van Trudy van Rooij gaan worden de boeken over de straat en haar bewoners persoonlijk overhandigd aan de buurt. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de bewoonster van nummer 1. Zo gaan ze huis-aan-huis-verder. Om 16.00 is er een feestelijk samenzijn op Sint-Willibrordstraat nummer 9. Er is dan ook de mogelijkheid om (extra) exemplaren te bestellen, zolang de voorraad strekt.

Wanneer een schrijver zijn boek presenteert, dan leest hij voor uit eigen werk en signeert. Het boek 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' is gemaakt door veel meer mensen, en daarom presenteren zij het allemaal, en signeren het indien gewenst. Deze manier van presenteren dient ook het doel van het project: bewoners verbinden en hun creativiteit een podium bieden.

Achtergrond

In april vroeg de toenmalige Cultuurverbinder de Boxtelse schrijfster Trudy van Rooij om een verhalenproject te organiseren in de Sint -Willibrordstraat. Zij riep de hulp in van tekstschrijfster Linda van de Wiel, afkomstig uit deze straat, en striptekenaar/docent Ralph Dikmans. Samen met bewoonster Molly van den Braak hebben ze drieëntachtig verhalen verzameld die een boeiend, spannend geheel vormen.

Bij het verzamelen maakte Trudy gebruik van de verschillende evenementen die in het kader van de renovatie georganiseerd waren door woonstichting JOOST. Zo was ze aanwezig in de zogenaamde modelwoning op de dag dat bewoners de tegels voor hun nieuwe badkamer konden komen uitkiezen. Ook liep ze over straat tijdens de opschoondag die de woonstichting had georganiseerd. Bewoners konden toen hun oude spullen in een grote container gooien, zodat zij helemaal klaar waren voor de renovatie. Trudy interviewde vele mensen op straat, en in hun huis. Striptekenaar Ralph Dikmans gaf daarnaast twee keer een tekenworkshop. Bewoners maakten allerlei tekeningen, bijvoorbeeld over 'moederliefde' of over wat ze zouden willen vergroten in hun leven. Linda van de Wiel interviewde bewoners en schreef ook over haar eigen jeugd in de straat.

Het boek werd geredigeerd, vormgegeven en gedrukt door de Boxtelse uitgeverij van Ramon Guerrero: Theseus' Ship Publishers.

Het verhalenproject heeft een aantal obstakels moeten overwinnen. De grootste daarvan was het plotselinge wegvallen van de Cultuurverbinder die het project geïnitieerd had. Hij had budget geregeld via het Prins Bernhard Cultuurfonds om de verhalen te verzamelen. Maar hij zou ook nog geld regelen voor de vormgeving en druk van het boek. Dat viel nu weg. Maar Trudy van Rooij vond het niet wenselijk dat er verhalen verzameld zouden worden zonder een fysiek eindresultaat. Zij heeft er daarom voor gezorgd dat het totale verhalenverzamelproject, inclusief gedrukte boeken, binnen het budget paste. Middels de verkoop van exemplaren heeft zij geprobeerd het ontstane tekort aan te vullen. Dat is helaas niet helemaal gelukt. Maar er zijn nog enkele exemplaren te koop. Geïnteresseerden in het boek, of mensen die dit project een warm hart toedragen kunnen het boek bestellen via info@trudyvanrooij.nl (zolang de voorraad strekt).


deel deze activiteit