In 2024 heeft het initiatief Alpe d'Huzes een wel heel bijzondere deelnemer uit Boxtel: de dino op rotonde La Salle.
In 2024 heeft het initiatief Alpe d'Huzes een wel heel bijzondere deelnemer uit Boxtel: de dino op rotonde La Salle. Foto: eigen collectie.

Dino van Boxtel ‘doet mee’ aan goededoelenactie Alpe d’Huzes

Cultuur

Deelnemers van Alpe d’Huzes beklimmen op de eerste donderdag van juni op de fiets of te voet zo vaak mogelijk de legendarische Franse berg. Zij zamelen daarmee zoveel mogelijk geld in voor onderzoek naar kanker. Doneren kan komend jaar ook via een heel bijzondere Boxtelse deelnemer: de dino op rotonde La Salle.

Een en ander blijkt uit een persbericht. ,,Ik pas mijn outfit altijd aan tijdens bijzondere feestdagen”, schrijft ‘dino’. ,,Ik ben goed op de hoogte van actuele gebeurtenissen.” Hoewel in de tijd waarin de Styracosaurus nog op Aarde rondliep de ziekte nog onbekend was, beseft de dino wel dat dit een van de grote gevaren uit de moderne tijd is. Hij ziet alle mensen die hem dagelijks voorbij rijden. ,,Ik merk dat onder hen veel leed zit dat veroorzaakt wordt door kanker. Iedereen kent wel iemand die deze vreselijke ziekte heeft (gehad). Daarom heb ik besloten mee te doen aan Alpe d’Huzes.” Uiteraard praat ‘dino’ niet zelf, maar komt de informatie van een groepje vrijwilligers dat een ludieke actie heeft opgetuigd. Sinds jaar en dag wordt het beeld van het Oertijdmuseum op de beroemde Boxtelse rotonde aangekleed op basis van wat actueel is. Zo kunnen passanten al jaren genieten van bijvoorbeeld een paas-, sinterklaas- en carnavalsdino. Daarom wordt in aanloop naar de bekende sponsoractie op 6 juni de rotonde ook in de sfeer van het evenement aangekleed. Het ‘beest’ blijft op zijn plek en bedwingt natuurlijk niet zelf de berg, benadrukt een woordvoerder. Maar op ludieke wijze gaat dit wel verbeeld worden. De komende tijd worden hiervoor voorbereidingen getroffen. Meer informatie is te vinden op de actiesite www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/dinoboxtel. Daarop kunnen ook eenmalige donaties gedaan worden om de ‘dino’ aan te moedigen in zijn bijdrage om in de toekomst niemand meer dood te laten gaan aan kanker. Dat de Boxtelse vrijwilligers het initiatief Alpe d’Huzes een warm hart toe dragen, heeft een logische reden. Een op de drie Nederlanders krijgt kanker, jaarlijks sterven er ruim 44.000 mensen aan. Een slordige tienduizend meer dan het aantal inwoners van de gehele gemeente Boxtel. De jaarlijkse beklimming heeft als doel om de onmacht die ontstaat bij de ziekte, om te zetten in kracht. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ accepteren deelnemers geen beperkingen in wat ze kunnen en zullen bereiken: niemand meer dood aan kanker. Het gehele bedrag aan donaties gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar kanker en naar de verbetering van kwaliteit van leven voor mensen met de ziekte.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Brabants Centrum.

Uit de krant