• Alles
  • (73)
    Evenement
  • (4)
    Bijeenkomst
  • (20)
    Overig

Natuurgroep Gestel 'Spinnen, akelige beesten … ?!'

woensdag 18 september 20:00 uur

Foto: Carlijn van der Krogt

Spinnen, akelige beesten … ?!

Op woensdag 18 september 2019 organiseert  Natuurgroep Gestel een lezing over spinnen.

De lezing wordt verzorgd door de heer Rini Kerstens

Er zijn niet zo veel echte spinnenliefhebbers. Spinnen missen nu eenmaal een aantrekkelijke, kleurrijke of tedere uitstraling. Hoewel vaak sterk behaard, rekenen we ze in het algemeen niet tot de groep van aaibare beesten.

Er bestaat zelfs een behoorlijk aantal mensen dat een echte angst of een zekere vrees voor spinnen heeft. In de volksmond worden spinnen in het algemeen negatief geduid en ze waren en zijn ook onderwerp van bijgeloof.

Als je spinnen nader durft bekijken blijkt dat we te maken hebben met een heel boeiende diergroep, die een meer genuanceerd oordeel verdient. Tijdens de lezing wordt afgerekend met vooroordelen, misverstanden en onjuiste beeldvorming. Tevens wordt een poging gedaan om aan te tonen dat je verschillende interessante en mooie aspecten van spinnen gemakkelijk in eigen directe omgeving kunt observeren.

Met name in de herfst wordt onze aandacht sterker gericht op spinnen. Andere dieren trekken zich terug en met name de webben – kunstige bouwwerken van spinnen – worden in de ochtenddauw prachtig zichtbaar.

Tijdens de lezing wordt via een powerpoint-presentatie ingegaan op de plaats van spinnen binnen het dierenrijk en op de algemene morfologie en anatomie van spinnen. Ook komen aspecten van het gedrag van spinnen aan de orde, voeding, voortplanting en broedzorg. 

Natuurlijk ook aandacht voor de ingenieuze bouwwerken die verschillende spinnensoorten vervaardigen en de heel uiteenlopende functie die de webben en webachtige structuren hebben. 

Tot slot wordt er een beeld gegeven van enkele groepen spinnen.

De lezing vindt plaats in Gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home.

 


deel deze activiteit

Locatie

Meander
Sint-Michielsgestel
Meanderplein 1
5271GC


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.