Toneelclub Liempde was door corona bijna ter zielen gegaan, maar drie sterkhouders staken daar een stokje voor.
Toneelclub Liempde was door corona bijna ter zielen gegaan, maar drie sterkhouders staken daar een stokje voor. Foto: eigen collectie.

‘Gouwe Oudjes’ krijgen ongewenste bezoekers

Cultuur

Een aantal enthousiaste acteurs besloot in augustus 2013 Toneelclub Liempde op te richten, inmiddels tien jaar geleden. Het tweede lustrum wordt eind november gevierd in het van humor doordrenkte blijspel Gouwe Oudjes. 

Donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 november transformeert het podium in multiculturele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk 117 tot verzorgingshuis. ‘Bewoners’ ontvangen er doorlopend veelal ongewenste visite, wat de lachspieren van het publiek op de proef stelt.

Toneelclub Liempde is op het moment van schrijven nog druk bezig met repeteren. Met veel plezier worden de puntjes op de i gezet voor de jubileumvoorstellingen in november. Iets waar alle betrokkenen nu al ontzettend veel zin in hebben. Dit terwijl het voortbestaan van de club nog niet zo lang geleden aan een zijden draadje hing. ,,Toen de coronapandemie uitbrak, was alles geregeld voor een voorstelling. We waren al een half jaar aan het repeteren. Die uitvoering moesten we noodgedwongen cancelen. Vervolgens lag alles zó lang stil dat allerlei spelers ermee stopten”, blikt voorzitter en toneelspeelster Jeanne de Gruijter uit Boxtel terug. ,,Toen we na de coronacrisis weer op mochten starten, waren we nog maar met drie mensen over.”
Naast De Gruijter, waren alleen Anneke Dolman en Mariëlle Strik nog van de partij. Het drietal besloot zich er niet zomaar bij neer te leggen. De vrouwen bundelden hun krachten, checkten hun netwerk in een zoektocht naar spelers, sloegen op de tamtam (onder meer via Brabants Centrum), organiseerden workshops en gingen in op de uitnodiging van De Ploegers om met een act deel te nemen aan de zittingsavond.

De aanpak werkte. Tot grote blijdschap van het resterende trio, meldden zich links en rechts nieuwe en vaak ook ervaren spelers uit Liempde en omgeving. Er kon een doorstart worden gemaakt met een twaalfkoppige spelersgroep die onder leiding van regisseur Jolien de Haas wekelijks samenkomt.
De acteurs gaan iedereen in november trakteren op een vermakelijk avondje uit met het blijspel Gouwe Oudjes. Het verhaal speelt zich af in een verzorgingshuis waarin senioren van diverse pluimage samenleven. Zij proberen te genieten van hun oude dag, maar worden daarbij tot hun ergernis continu gehinderd door onaangekondigde visite.
,,Het is een vrolijke, laagdrempelige voorstelling. Het is een begrijpelijk verhaal waar om gelachen kan worden”, licht Jeanne toe. ,,Het is een leuk en betaalbaar theateravondje waar we hopelijk velen een plezier mee gaan doen.” De zaal is open om 19.30 uur, dertig minuten later start de voorstelling. Bij het kaartje á 12,80 euro zijn stoelkeuze en reserveringskosten inbegrepen. Bestellen kan via www.deserenade.nl.

Uit de krant