• Alles
  • (73)
    Evenement
  • (4)
    Bijeenkomst
  • (20)
    Overig

Plaquette voor bemanning vliegtuigcrash De Bleeke / Sint-Michielsgestel

donderdag 19 september 17:00 uur

Foto: Gestel Events

75 jaar na het neerhalen van Short Stirling IV EF263 wordt bemanning geëerd.

Op 19 september 2019 zal mevr. Carolyn Dimond-Davis een plaquette onthullen ter nagedachtenis aan haar vader sergeant Davis en 7 andere inzittenden. Het vliegtuig was onderweg naar Arnhem om goederen te droppen.

Boven Sint-Michielsgestel ging het goed mis. Daar werd de Stirling geraakt door Duits luchtafweergeschut. Het vliegtuig dreigde neer te storten binnen de bebouwde kom van Sint-Michielsgestel. 

Een ooggetuige meldde: "Op 19 september 1944 heb ik als bijna 10-jarige jongen de Short Stirling IV neer zien schieten. De vliegtuigen kwamen heel laag overgevlogen, volgens mij op een hoogte van ongeveer 100 meter. Wij stonden op een afstand van 150 à 200 meter te zwaaien naar de piloten die wij in de cockpit zagen zitten.

Plotseling werd het vliegtuig in de buik geraakt door een granaat, iets achter het midden van de romp. Allerlei spullen kwamen uit het vliegtuig gevallen, waaronder containers in de vorm van een grote sigaar. 

Als het vliegtuig recht naar beneden was gestort, was het midden in het dorp Sint-Michielsgestel terecht gekomen. Ik neem aan dat de piloot dit wilde voorkomen en stuurde het vliegtuig naar links, waardoor het in De Bleeke terecht kwam. Wij renden onmiddellijk naar de plaats van de crash, zo'n 400 à 500 meter. Toen wij er aankwamen ontplofte er boordmunitie in het brandende toestel. Omdat nog geen Duitsers gearriveerd waren, konden we nog rondkijken bij het gecrashte toestel; niet beseffend dat we wel erg gevaarlijk bezig waren. Ik vond een stafkaart, die op een stukje na helemaal verbrand was, en juist op dat stukje stond de crashplaats met daarop een potloodstreep om de koers aan te geven.

Hij was inderdaad precies op koers. Nu ik dit zo weer voor de geest haal, besef ik dat wij, die naar het toestel zwaaiden, de laatste zijn geweest die de piloten nog levend hebben gezien".

Een bizarre nasleep van de crash is het feit dat bij een bezoek aan het wrak van het vliegtuig door jongens van de Saviostichting (voorloper De La Salle) in Huize Overberg stiekem een explosief was meegenomen. De granaat kwam op 23 september 1944 tot ontploffing. Hierbij lieten drie jongens het leven.

GESTEL Events heeft in samenwerking met Stuurgroep Bevrijding 75 jaar en De Heemkundevereniging Heerlijkheid Herlaar het initiatief genomen om de plaquette te plaatsen en onthullen ter hoogte van de crashlocatie: Piet van der Leebrug/De Bleeke. 

Om 17.00 uur worden belangstellenden uitgenodigd om te verzamelen bij het Gildehuis op Park Ruwenberg. Daarna gaat de stoet naar de plaats van handeling. Om 17.20 uur, het moment van de crash, wordt de plaquette onthuld door de dochter van sergeant Davis. 

Foto en tekst: Gestel EventsFoto: Gestel Events
deel deze activiteit

Locatie

Park de kleine Ruwenberg
Sint-Michielsgestel
Nieuwstraat