Motorcrosser Kay Karssemakers beleefde een uitstekend seizoen. Hij werd tweede van Europa in de klasse 250cc. Foto: Huub Munsters Fotografie.

Kay Karssemakers vice-Europees Kampioen EMX250 2023

Sport

Kay Karssemakers van het Husqvarna BT-Racing team is tijdens de tiende en laatste wedstrijd om het Europees Kampioenschap 250cc in Matterley Basin, Groot Brittannië op een zevende plaats geëindigd. In beide manches zat Karssemakers er niet goed bij met de start en kwam twee maal op een zevende plaats over de finish. Desondanks scoorde hij met deze resultaten ruimschoots de nodige punten om de tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen. Na een sterk en constant jaar waarin hij maar liefst tijdens acht van de tien wedstrijden op het podium stond sluit de Husqvarna BT-Racing rijder het seizoen af met de Vice Europese EMX250 titel.

Met een goed vooruitzicht werd er afgereisd naar Matterley Basin voor deze laatste wedstrijd van het seizoen. Met 29 punten voorsprong op de derde man had Kay het zilver stevig in handen. Op zaterdagochtend in de vrije training verkende Kay het mooie en lange circuit en sloot deze sessie met een elfde tijd af. In de tijdtraining had Kay al vrij snel een goed gevoel op de baan en zette verschillende snelle tijden op de klok. Uiteindelijk nam hij de vijfde tijd in handen waarmee hij zich verzekerde van een goede startpositie in beide manches. De verschillen met de rijders voor hem waren klein waardoor Kay deze sessie met een goed gevoel afsloot.
Met de start van de eerste manche reageerde Kay heel goed op het vallen van het starthek. Echter kwam zijn motor iets omhoog waardoor hij gelijk een aantal meters inleverde en er niet goed bij zat in de eerste bocht. Rond een twaalfde plaats stuurde Kay de BT-Racing Husqvarna door de eerste bocht. Kay wist gelijk in de eerste ronden verschillende plaatsen goed te maken en reed vervolgens op een zevende positie. Even nam Karssemakers de zesde plaats over maar doordat hij niet geheel lekker in het ritme zat moest hij deze ook weer afstaan en werd terugverwezen naar een zevende plaats. Met flinke druk van de achtste man hield Karssemakers zich staande op een zevende plaats en werd na een moeilijke wedstrijd als zevende afgevlagd.

Gemotiveerd voor een betere tweede manche stond de Husqvarna BT-racing rijder op zondagochtend achter het starthek voor de laatste en beslissende manche van het seizoen. Helaas zat hij er ook ditmaal niet goed bij met de start en begon net in de top 15 aan de wedstrijd. Karssemakers werkte zich gedurende beginfase op naar een achtste plaats en ging op jacht naar de zevende man. De verschillen tussen de rijders waren klein waardoor het moeilijk inhalen was. Halverwege de wedstrijd wist Kay toch de zevende plaats over te nemen maar had het net als in de eerste manche moeilijk. Het lukte hem niet om lekker in het ritme te komen maar desondanks bleef hij geconcentreerd rijden. Karssemakers wist de zevende plaats in handen te houden en kwam na een lastige wedstrijd op een zevende plaats over de finish.

Met een 7-7 eindigde Kay in het dag klassement ook op een zevende plaats. Twee slechte starts zorgde voor een moeilijk weekend. Desondanks behaalde Kay dit weekend voldoende punten om zijn tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen en sluit het seizoen af als Vice Europees Kampioen EMX250 2023!  Een sterk, goed en mooi seizoen met acht podiums, één manche overwinning en één pole position met als resultaat 2e van Europa in de EMX250.

Kay bedankt het hele Husqvarna BT-Racing team voor alles wat zij voor hem hebben gedaan. Dat Kay zo kort voor de start van het seizoen een plekje in het team kon krijgen waardeert hij enorm. Kay: “We hebben er een geweldig seizoen van gemaakt en dat zullen wij altijd onthouden! Ook een grote dank aan alle sponsoren en mensen om ons heen voor alle steun dit seizoen. In het speciaal monteur Bryan van Heerenbeek voor al het harde werk, trainer Marc de Reuver voor alle hulp en Glenn D´Huyvetter van GSBA-coaching voor alle fysieke trainingen. Ik heb veel geleerd, ben gegroeid en heb enorm genoten.”