Heemkundelezing Esch over WOII.
Heemkundelezing Esch over WOII. Foto: eigen collectie.

Lezing over moedige mensen in oorlogstijd

Algemeen

Op uitnodiging van heemkundekring De Kleine Meijerij houdt Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle woensdag 25 oktober een lezing in Esch. In dorpshuis De Es verhaalt de spreker onder titel ‘Zij die niet omkeken’ in woord en beeld over moedige mensen in de Tweede Wereldoorlog. 

‘Moedige mensen in oorlogstijd’ in woord en beeld mee naar een vrij onbekende Brabantse geschiedenis. Dit gaat gebeuren op woensdag 25 oktober om 20.00 uur in De Es aan de Dorpstraat.
Groep André was een Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, actief in het midden van de provincie Noord-Brabant. De eerste leden van deze verzetsgroep kwamen met name uit Sprang-Capelle en Waalwijk. In de loop van de oorlog groeide de verzetsgroep uit tot één van de grootste en belangrijkste verzetsorganisaties in Zuid-Nederland.
Het is een verhaal (met originele beelden) over moedige mensen die niet toekeken. Over hulp aan Joodse onderduikers, piloten, studenten en anderen die hulp nodig hadden. Over de Biesbosch-crossings, sabotagedaden, overvallen op distributiekantoren en naastenhulp.
Maar ook over een vete tussen twee verzetsgroepen, een eigenzinnige dominee, die hoofd was van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Kortom veel wetenswaardigheden van een belangrijke verzetsgroep, met een breed scala aan activiteiten en met de roots in Noord-Brabant.
Verhalen van gewone, moedige mensen die geen omstanders waren en toekeken, maar handelden uit naastenliefde omdat zij onrecht zagen. Een jonge huisarts die de spil in het web was bij het onderbrengen van Joodse onderduikers. En wiens handelen zo in het geheim gebeurde dat het vele jaren na de oorlog pas in kleine kring bekend werd. Hij blijkt vele tientallen Joden het leven te hebben gered! Of het verhaal van een onderduikgever die werd verraden, opgepakt en samen met het Joodse onderduikersechtpaar gevangen werd gezet in het SS-concentratiekamp in Vught. Vervolgens werd hij naar nog drie andere Duitse concentratiekampen gestuurd en als een wonder overleefde hij de oorlog. Helaas werd het Joodse echtpaar via Kamp Vught naar het vernietigingskamp in Sobibor gestuurd en daar direct na aankomst vermoord. Kortom een presentatie over moed, naastenliefde en tragiek. Helaas heeft de mensheid niet geleerd van de geschiedenis.
Piet Pruijssers, ex-voorzitter van Heemkundevereniging Sprang-Capelle, is (mede) auteur van het boek ‘Zoveel Verhalen’ over oorlogsslachtoffers in de gemeente Waalwijk en auteur van het boek ‘Joodse onderduikers en moedige mensen in Sprang-Capelle’. Tevens is hij als rondleider/vrijwilliger verbonden aan Nationaal Monument Kamp Vught. Voor leden van Heemkundekring de Kleine Meijerij is de entree gratis, niet-leden 4 euro.

Uit de krant