Logo mooiboxtel.nl
 • Alles
 • (4)
  Lezingen
 • (15)
  Sport
 • (9)
  Theater
 • (1)
  Natuur
 • (71)
  Cursus-Workshop
 • (20)
  Tentoonstelling
 • (222)
  Evenement
 • (31)
  Bijeenkomst
 • (9)
  Muziek
 • (84)
  Overig

Unieke houtskooltekening van pierre Janssen naar MUBO

zaterdag 17 augustus 14:00 uur

Foto: Rini van Oirschot

MUBO ontvangt unieke houtskooltekening van Pierre Janssen

Schenking door oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer

Boxtel - Oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer uit Eindhoven schenkt een bijzonder schilderij van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) aan Museum Boxtel (MUBO). De houtskooltekening van de Sint-Petrusbasiliek hangt in menig Boxtels huiskamer, maar dan als fotokopie. Wat de originele tekening uniek maakt, is de afbeelding van een hondje dat niet eerder werd aangetroffen op een werk van de Petrusbasiliek van de hand van Pierre Janssen. Het origineel is vanaf zaterdag 17 augustus te bewonderen in MUBO, wanneer Buddemeijer het officieel aan het museumbestuur overhandigt.

Christ van Eekelen en Rini van Oirschot, beiden van de Heemkunde Boxtel, hebben in 2012 een boek over Pierre Janssen samengesteld en gepubliceerd onder de titel 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. In hun speurtocht naar werken van Pierre Janssen hiervoor, kwamen zij tientallen van deze houtskooltekening tegen. Telkens dacht de eigenaar een originele pentekening in zijn of haar bezit te hebben. Maar iedere keer moesten zij hen teleurstellen met de mededeling dat het hier een foto betrof. Totdat ze bij Peter Buddemeijer in Eindhoven kwamen. Dat was in november 2013, dus ruim een jaar na het uitkomen van het boek over Pierre Janssen. Dit bleek een echte houtskooltekening te zijn.

Hondje

Er is veel bekend over het fotograferen van schilderijen van Pierre Janssen. Zowel door hemzelf als door zijn zoon Harry. Maar bij deze tekening haalde Pierre Janssen een trucje uit. Nadat hij de tekening gefotografeerd had, waarbij de signering rechtsonder te vinden is, werd die signering door hem 'weggepoetst' en linksonder opnieuw geplaatst. Ook tekende hij in het midden een hondje op de stoeprand, net achter de twee dames. En dat hondje maakt de tekening uniek. Niet eerder werd het aangetroffen op een schilderij van de Petrusbasiliek van Janssen. Van dezelfde compositie als deze houtskooltekening maakte Janssen ook een olieverfschilderij, een aquarel en een pasteltekening.

Peter Buddemeijer gaf al in 2013 aan de tekening na zijn overlijden na te laten aan het Museum Boxtel. Nu besloot hij er toch eerder afstand van te doen, mede ingegeven door een verhuizing om gezondheidsredenen. De houtskooltekening wordt zaterdag 17 augustus persoonlijk door Buddemeijer overhandigd aan het bestuur van MUBO, waarbij dan ook de schenkingsovereenkomst officieel wordt ondertekend.

In haar nog korte bestaan heeft MUBO een collectie van meer dan twintig werken van Pierre Janssen in bezit gekregen via schenkingen en bruiklenen voor onbepaalde tijd - inmiddels de grootste collectie in Nederland. Het bestuur van MUBO laat weten dan ook zeer verheugd te zijn met deze schenking en de houtskooltekening als een prachtige aanwinst voor haar Pierre Janssen collectie te zien.


deel deze activiteit

Locatie

MUBO
Boxtel
Baroniestraat 18
5281JD


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>