Kapelaan Stanislaus tijdens een openluchtviering in Liempde met kinderen die de eerste communie hadden gedaan.
Kapelaan Stanislaus tijdens een openluchtviering in Liempde met kinderen die de eerste communie hadden gedaan. Foto: Gerard Schalkx, 2021

Kapelaan Stanislaus verlaat de Heilig Hartparochie

Algemeen

De aanstelling van Marshal Stanislaus als kapelaan van de Heilig Hartparochie is door bisschop Gerard de Korte per 1 september beëindigd. Hij krijgt per die datum eervol ontslag. Dit betekent dat kapelaan Marshal tot einde augustus 2023 de werkzaamheden in onze parochie blijft voortzetten en daarna teruggaat naar zijn broedercongregatie in zijn moederland India. 

In het afgelopen weekend van 1 en 2 juli is deze boodschap door pastoor Geertjan van Rossem in de kerken van de Heilig Hartparochie aan alle parochianen medegedeeld. In het weekend van 26 en 27 augustus zijn er in alle kerken afscheidsvieringen voorzien.

Erkentelijk

Dit eervol ontslag vindt plaats nadat daarover met hem en andere betrokkenen veel gesprekken zijn gevoerd. De bisschop schrijft in de ontvangen brief erkentelijk te zijn voor het goede werk dat kapelaan Marshal met zijn pastorale inzet gedurende de afgelopen jaren voor het Bossche bisdom en in het bijzonder voor onze Heilig Hartparochie met toewijding heeft verricht.
Ook spreekt de bisschop zijn waardering uit voor het eerdere besluit van Marshal om missionair werkzaam te mogen zijn in de Kerk in Nederland. De bisschop moet helaas constateren dat de taalvaardigheid van Marshal ondanks de enorme inzet van partijen een te grote barrière is gebleken om zijn pastorale werkzaamheden langer te continueren.
Zijn eervol ontslag brengt met zich mee dat kapelaan Marshal per 1 september weer ter beschikking staat van zijn broedercongregatie en zal terugkeren naar die organisatie en zijn familie in India. De bisschop hoopt dat Marshal daar, herenigd met zijn medebroeders en familie, goede mogelijkheden aantreft om zich in zijn priester-zijn verder te ontplooien.

Teleurgesteld 

Uiteraard was Marshal teleurgesteld over dit besluit van de bisschop. Maar gelukkig heeft hij al snel zijn goede moed kunnen herpakken en heeft hij de voor hem ingrijpende beslissing een plek in zijn hart gegeven.
In het laatste weekend van augustus van dit jaar zullen we als parochie nader stilstaan bij het afscheid van kapelaan Stanislaus. In de H. Missen van dat weekend zal hieraan volop aandacht worden besteed. Alle parochianen worden via de bekende kanalen tijdig van de voorgenomen activiteiten op de hoogte gesteld.

Verlies

Het vertrek van kapelaan Marshal Stanislaus is voor onze parochie en voor veel parochianen een verlies. We danken nu al bij voorbaat de kapelaan voor zijn inzet in de afgelopen vier jaren. Vooral voor de vele vieringen waarin hij ons is voorgegaan en die standaard begonnen met de zin: ‘Goedemorgen allemaal’ en eindigde met ‘houdoe’. 

We vertrouwen erop dat het bisdom in dit verlies van deze priester voor onze parochie spoedig voorziet in een nieuwe pastorale benoeming; daarover houdt pastoor Geertjan van Rossem contact met het bisdom.

Uit de krant