Het Essche Bierpompfeest wordt in de regel altijd druk bezocht door (nieuwe) Esschenaren.
Het Essche Bierpompfeest wordt in de regel altijd druk bezocht door (nieuwe) Esschenaren. Foto: Edwin Diependaal / Prikbord Esch

Hemelvaartsdag: het 56e Essche Bierpompfeest

Cultuur

Op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023, wordt in Esch voor de 56e keer het Essche Bierpompfeest gevierd. Door de coronamaatregelen zijn er twee Bierpompfeesten niet door kunnen gaan, anders was het dit jaar de 58e keer geweest. Daarom praten we vanaf nu over 58 jaar Bierpompfeest. Dan klopt de telling weer vanaf 1965 en kunnen we al in 2025 het 60 jaar jubileum vieren.

Het Essche Bierpompfeest is een unieke happening waarbij de nieuwe inwoners van het dorp Esch bij de Bierpomp welkom worden geheten door onder andere het gemeentebestuur, het gilde en natuurlijk door onze biertapper. Maar voordat de nieuwe inwoners onder begeleiding van ons gilde naar de Bierpomp gaan, worden de nieuwe inwoners uitgenodigd voor een lunch in ons dorpshuis. 

Deze hele gebeurtenis heeft zijn oorsprong dus in 1965 maar is nog steeds net zo springlevend en uniek als toen. 

Natuurlijk zijn er ook dit jaar weer volop activiteiten op en rondom het marktplein en de Bierpomp in Esch. 

Bij de marktkramen kun je weer kennismaken met al die verenigingen en bedrijven die Esch, maar ook de directe omgeving rijk is. Laat je eens informeren over wat ze voor jou kunnen betekenen en misschien wil je zelf wel iets voor een vereniging doen. 

En voor degene die nog een marktkraam wil reserveren, kijk even op www.deesschebierpomp.nl of op onze facebookpagina en meld je aan met een mailtje naar info@deesschebierpomp.nl. Natuurlijk zijn de verenigingen en bedrijven uit de hele gemeente Boxtel welkom, maar ook verenigingen uit de omringende dorpen zijn van harte welkom. 

Voor verenigingen worden de kramen gratis beschikbaar gesteld. Kijk hiervoor en de voorwaarden op www.deesschebierpomp.nl.

Muziek

En natuurlijk hebben we ook dit jaar weer volop muziek op het Marktplein. We zijn met het programma bijna rond, maar in ieder geval zullen onze ‘huisband’ Saab XL, Guus Doggen en de dames van Double Trouble zorgen voor top muziek.

Waar je ook loopt of bent, overal loop je de kans clown Enrico weer tegen te komen. Hij zal jong en oud weer vermaken met zijn grappen en grollen. 

Dit jaar is er weer een echte FIFA competitie. Hier kun jij met jouw gaming skills laten zien dat jij de beste voetballer bent. Houd vooral onze berichtgeving op de socials in de gaten voor verdere informatie over de optredens en andere activiteiten..

Wil je zelf, of met jouw vereniging, je talent ook eens op het Bierpompfeest laten zien, laat dit vooral weten want (bijna) alles kan. Stuur een mailtje, bel even of kom bij een van ons langs en we zorgen dat jij die kans krijgt. 

De mannen van Ons Café, ‘Dave & Mell’ hebben de welbekende band TILT weten vast te leggen voor de avond. En TILT staat garant voor een feest met een grote F. Zij zullen vanaf ongeveer 18:30 uur voor een daverend optreden gaan zorgen.

Eten

Om te zorgen dat jullie geen honger hoeven te lijden tijdens al deze optredens gaat de stichting AlpduEsch broodjes hamburger bakken, zorgen de dames Konings voor heerlijke maaltijden en verzorgt Pad Thai thaise maaltijden. Extra lekkere koffie wordt verzorgd door de dames van ‘a Lot of Mies’. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om op het Marktplein van een heerlijk drankje te genieten, geserveerd door Mell en Dave en hun topteam van Ons Café.

Donderdag 18 mei belooft weer een prachtig Bierpompfeest te worden. 

Uit de krant