Patrick van den Aker rent al jaren voor KiKa en finishte vorige week in Boston zijn zesde grote marathon.
Patrick van den Aker rent al jaren voor KiKa en finishte vorige week in Boston zijn zesde grote marathon. Foto: Eigen collectie

Boxtelse marathonloper voltooit World Marathon Majors

Algemeen

Boxtelaar Patrick van den Aker heeft maandag 17 april de marathon van Boston gelopen en hiermee wederom een mooi bedrag voor KiKa bij elkaar gerend.

Boston is een heel speciale marathon, volgens Van den Aker. Zo is het de oudste moderne marathon ter wereld, met vorige week de 127e editie. Het vindt jaarlijks plaats op de derde maandag van april: Patriot’s Day. Tevens is het moeilijk hiervoor een startbewijs te bemachtigen, daar je je dient te plaatsen via een (pittige) kwalificatietijd of via een van de weinige kaarten voor goede doelen in aanmerking dient te komen. KiKa heeft jaarlijks tien startkaarten en vanwege zijn jarenlange inzet voor KiKa was Van den Aker dit jaar een van de uitverkorenen.

Niet onveilig

Boston marathon is bij vele waarschijnlijk nog bekend om de aanslag die hier in 2013 gepleegd is, waarbij twee doden en vele gewonden te betreuren vielen. Toch voelde Van den Aker zich geen moment onveilig, door de vele aanwezige zichtbare en onzichtbare politieagenten en soldaten.

Bijzonder is ook dat de start 42 kilometer verderop ligt, in Hopkinton. Het onvoorspelbare weer tijdens de pittige, heuvelachtige route maakt deze marathon alleen maar meer een uitdaging.
Patrick vertelt: “Vrijdags kwamen we aan in een warm Boston, 28 graden was het er. Een heel verschil met Nederland, wel lekker, maar gelukkig waren de vooruitzichten voor Race Day een stuk hardloop-vriendelijker. Zaterdagochtend stond er een vijf kilometer-wedstrijd als opwarmer op het programma. Met maar liefst 10.000 deelnemers een serieuze wedstrijd. Alle KiKa-lopers, verkleed in het oranje, maakten er een leuke tocht van, met veel positieve reacties. ’s Middags woonden we de honkbalwedstrijd van de plaatselijke Red Sox tegen de LA Angels bij. De gezelligheid, fanatisme en het onderlinge respect is een herinnering voor het leven. De Red Sox wonnen ook nog.
Maandagmorgen werden we naar de startlocatie gebracht in Hopkinton, waar het regende en het met tien graden wat aan de koude kant was. Om kwart over elf klonk het startschot. Het lopen ging fantastisch. Met 10 tot 14 graden en af en toe wat regen, waren de omstandigheden ook prima.

Het parcours was waanzinnig mooi, ging door vele dorpen waar de uitzinnige bewoners ons luidkeels aanmoedigden, maar was ook pittig met vele heuvels en op de 30 kilometer de befaamde Heartbreak-hill (al vond ik de heuvel ervoor pittiger). De tweede helft was zwaarder dan de eerste, maar omdat ik mijn wedstrijd goed had ingedeeld, kon ik mooi vlak blijven lopen. Na 3:42:32 bereikte ik de finish in Beacon street. Wat een happening daar!”
Six star finisher

Boston Marathon is onderdeel van de World Marathon Majors. De WMM is een verzamelnaam voor zes van de grootste marathons ter wereld: Berlijn, Tokio, New York, Chicago, Londen en Boston. Finish je deze zes, dan ben je een ‘Six Star Finisher’ en krijg je een speciale medaille.

Met het finishen van de Boston marathon, is Van den Aker een van de 265 Nederlanders die zich ‘Six Star Finisher’ mag noemen. Ook heeft hij ze alle zes voor KiKa gelopen, wat veel voldoening geeft bij de marathonloper.

Zijn streven om dit jaar de grens van 100.000 euro aan sponsorgelden te gaan passeren, komt wel heel dichtbij. De tussenstand, inclusief Boston, staat op: 94.756 euro.

Benefietmiddag

Later dit jaar neemt Van den Aker nog deel aan de New York marathon. Dat de sponsorgrens gehaald gaat worden is een kwestie van tijd en wellicht gaat dat al lukken op de benefietmiddag van zaterdag 6 mei bij Eetpunt Elisabethsdael, waarbij de gehele middag in het teken staat voor KiKa. Hiervoor zijn vele vrijwilligers al maanden druk in touw. Tijdens deze middag is er veel vertier en een mooie loterij. Loten verkrijgbaar via Eetpunt Elisabethsdael of de Patrick rent voor KiKa.

Patrick van den Aker rent al jaren voor KiKa en finishte vorige week in Boston zijn zesde grote marathon.

Uit de krant