Logo mooiboxtel.nl
 • Alles
 • (157)
  Evenement
 • (1)
  Lezingen
 • (33)
  Sport
 • (62)
  Bijeenkomst
 • (40)
  Overig
 • (21)
  Cursus-Workshop

Wandeling door natuurgebied De Mortelen

zondag 24 maart 9:00 uur

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Op zondag 24 maart organiseert de Natuurwerkgroep Liempde een wandeling door natuurgebied De Mortelen. Mark Kapteijns, terreinbeheerder bij Brabants Landschap en getalenteerd natuurfilmer is onze gids.

De Mortelen, gelegen tussen Lennisheuvel, Best en Oirschot, laat zien hoe het ouderwetse, kleinschalige Brabantse landschap er ooit zag. Kleine weidjes en akkertjes worden er omzoomd door houtwallen en bosjes, waarlangs zandpaden en slingerende beekjes lopen. Hoog en laag wisselen elkaar steeds af, wat bijzondere doorkijkjes oplevert. Brabants Landschap is terecht trots op dit gebied, dat het grootste landschapsreservaat van Brabant vormt. De natuurorganisatie beheert hier bijna 1400 hectares, die mooi aansluiten op andere natuurgebieden zoals Heerenbeek, Velder en Banisveld.

Brabants Landschap heeft vele vergeten poelen weer in ere hersteld en nieuwe poelen aangelegd. Tegenwoordig zijn er meer dan 100 poelen te vinden in De Mortelen. Het is dan ook niet vreemd dat het gebied bijzonder rijk is aan amfibieën. De meest bekende daarvan is de zeldzame en streng beschermde Boomkikker. Na de herintroductie in 2011 heeft de Boomkikker er weer een thuis gevonden. Sterker nog: de soort floreert hier en breidt ze zich steeds meer uit. In zijn schitterende natuurfilm over De Mortelen plaatst onze gids Mark Kapteijns niet voor niets de Boomkikker centraal. Het gebied met zijn grote afwisseling en beschutting biedt onderdak aan vele vogelsoorten. Spechten, Wespendief, Havik, Geelgors en Goudvink vormen enkele aansprekende soorten, maar de lijst is uiteraard véél langer. We zijn nog iets te vroeg in het jaar om volop te kunnen genieten van de plantenrijkdom. Wie er over enkele weken rondloopt, heeft kans om de Slanke Sleutelbloem, de Eenbes en de Gulden Boterbloem aan te treffen.

We verzamelen om 9 uur bij café 't Groene Woud, Kasterensestraat, Liempde en vertrekken vanaf daar carpoolend naar het startpunt van de excursie, café Vingerhoeds aan de Oude Grintweg 90 in Oirschot. Om ca. 9.15 uur start de excursie, die 2 à 2 1⁄2 uur zal duren. Stevig schoeisel of laarzen is aan te raden. Iedereen is welkom; aanmelden is niet nodig.

Organisatie: Natuurwerkgroep Liempde

Onderwerp: Wandeling De Mortelen

Datum : zondag 24 maart 2019

Aanvang : 09.00 uur

Locatie : Café 't Groene Woud

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde


deel deze activiteit

Locatie

Café 't Groene Woud
Liempde
Kasterensestraat 23
5298nv


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>