Basisschool Willibrordus in Esch heeft eindelijk duidelijkheid gekregen over vervangende nieuwbouw.
Basisschool Willibrordus in Esch heeft eindelijk duidelijkheid gekregen over vervangende nieuwbouw. Foto: Google

Nieuwbouw voor Willibrordusschool in Esch

Algemeen

Het college van B&W is in maart akkoord gegaan met de realisatie van nieuwbouw van de Willibrordus school. Mogelijkheden worden bekeken om op een deel van de grond op een later tijdstip woningen te ontwikkelen. 

Wethouder Hans Heesen: “Een heel mooi besluit dat we de basisschool Willibrordus, het naastgelegen kinderdagverblijf van Kinderopvang Berenhuis en de gymzaal kunnen vervangen door een nieuw en duurzaam kindcentrum met ruimte voor andere voorzieningen zoals sport en bibliotheek.”
Bestuurder van Cadans Primair Marianne van Wegberg vult aan: “De huidige gebouwen voldoen niet meer, we zijn verheugd voor alle leerlingen in Esch dat we kunnen uitkijken naar een toekomstbestendig multifunctioneel gebouw.”

Kindcentrum
Het voornemen is de oude school en gymzaal te vervangen voor een nieuwe en duurzaam kindcentrum. De keuze is een nieuwbouw in twee lagen op de bestaande locatie met daarnaast ruimte voor een woningbouwontwikkeling.

Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente heeft door een extern bureau een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren om een combinatie te maken van het nieuwe kindcentrum in combinatie met woningbouw. Het onderzoek is uitgevoerd in samenspraak met het schoolbestuur Cadans Primair, zo is de deskundigheid en kennis vanuit het onderwijs en kinderopvang geborgd.
Het haalbaarheidsonderzoek heeft een ontwerp opgeleverd dat het vertrekpunt is voor de verdere ontwikkeling van het plan. Het ontwerp omvat de ontwikkeling van het kindcentrum, bibliotheeklokaal en gymzaal op de huidige locatie, een gebouw deels in twee lagen waardoor er ruimte ontstaat voor de ontwikkeling van woningen, de gymzaal op dezelfde locatie als nu, wat extra mogelijkheden biedt voor een duurzame ontwikkeling, stedenbouwkundige situering die aansluit bij het dorpsaanzicht en doorzicht biedt naar het open landschap en buitengebied.
Er wordt voor het schoolgebouw, kindcentrum en gymzaal gestreefd naar een nagenoeg duurzaam energieneutraal gebouw. Er komt ook een koppeling (twee onder één kap) tussen kindcentrum en gymzaal, wat het multifunctioneel gebruik voor de dorpsgemeenschap en kindcentrum bevordert. En in het programma is een multifunctionele ruimte voor de dorpsbibliotheek en taalonderwijs opgenomen.

Vervolg
In de komende periode wordt door Cadans Primair het programma van eisen voor het kindcentrum uitgewerkt en vindt de selectie van architect en adviseurs plaats. Gelijktijdig worden de benodigde onderzoeken opgestart voor de vergunningaanvraag van het Kindcentrum. Het is de bedoeling dat in de tweede helft van 2025 het nieuwe kindcentrum in gebruik wordt genomen.

Uit de krant