Tommy van Doorn bespeelde zondag het harmonium en het orgel tijdens het passieconcert in de Sint-Petrusbasiliek.
Tommy van Doorn bespeelde zondag het harmonium en het orgel tijdens het passieconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Foto: Eigen collectie

Geslaagd openingsconcert in Sint-Petrusbasiliek

Algemeen

Het Passieconcert afgelopen zaterdag in de Sint-Petrusbasiliek was geen 1 april-grap. Bijna vijftig concertbezoekers hadden het slechte weer getrotseerd en genoten volop van harmonium- en orgelklanken met werken van Franse en Duitse componisten. 

Kort voor aanvang van het concert vertrouwde de uitvoerend musicus, Tommy van Doorn, de voorzitter van de Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB), Hans van der Haagen toe, dat hij geen ‘grappig’ concertprogramma zou vertolken, ondanks het feit dat het 1 april was. In tegendeel, de titulair-organist had bewust gekozen voor composities, passend in de passietijd.

Het eerste deel van het concert werd door Tommy van Doorn verzorgd op zijn eigen Balthasar-Florence-harmonium, dat staat opgeteld in de oostelijke omgang van de grote basiliek en waar de luisteraars, gezeten rondom het instrument, met volle teugen genoten van de 6-delige ‘Messe basse puur les défunts’ van de Franse componist Louis Vierne. In deze ‘dodenmis’ waren sfeervolle klanken te horen en kon de concertant de diepe expressiviteit van het werk op het harmonium fantastisch laten uitkomen. Voor het tweede deel werd het publiek gevraagd om plaats te nemen op stoelen die waren neergezet in het middenschip met zicht op het monumentale Smitsorgel. Via het grote videoscherm, geplaatst tussen de middenpilaren onder het grote orgel, kon men niet alleen de fraaie klanken van het orgel beluisteren, maar ook zien, hoe het orgel wordt bespeeld.

Na de vertolking van ‘O, Haupt vol Blut und Wunden (opus 67) van de Duitse componist Max Reger kon men genieten van ‘O Lamm Gottes unschuldig’ van Johann Sebastian Bach, waarbij de cantus-firmus in het pedaal duidelijk de melodie van het koraal liet horen. Daarna was het de beurt aan Johannes Brahms met zijn liefelijke ‘Schmücke dich o liebe Seele’, gevolgd door ‘Karfreitagsmusik’ (muziek voor Goede Vrijdag) van Richard Wagner. Dit werk klonk heel bijzonder op het Smitsorgel, mede door een zorgvuldig uitgekozen registratie, waarbij de zwelkast ook veelvuldig werd gebruikt om een hele aparte sfeer te creëren. Het laatste werk was andere bewerking van het koraal ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ van Max Reger (opus 135-a) en sloot naadloos aan op de ‘Goede Vrijdag-muziek’ van Richard Wagners uit zijn opera Parsifal (schitterend bewerkt door W. J. Westbrook).

Met een gul applaus werd Tommy van Doorn terecht beloond voor dit unieke concert. Dat men enthousiast de basiliek verliet was ook te merken aan de royale opbrengst van de vrijwillige bijdrage bij dit gratis toegankelijke concert op zaterdagmiddag. Het SKB bestuur liet ook weten, dat de kortgeleden sponsor/donateurs actie een behoorlijk aantal nieuwe donateurs, sponsors en ‘Vrienden van de SKB’ heeft opgeleverd, waardoor de toekomst met vertrouwen tegemoet gezien kan worden.
Overigens, nieuwe ‘schenkers’ blijven welkom: vanaf 35 euro is men donateur en zijn alle concerten gratis toegankelijk voor een persoon. Vanaf 55 euro is men sponsor en ontvangt men voor twee personen een toegangsbewijs. En vanaf 10 euro is men ‘Vriend van de SKB’. Overigens wordt iedere (éénmalige) schenking ten zeerste gewaardeerd. Een eventuele bijdrage kan men storten op: NL55 RABO 0108 8058 08 t.n.v. penningmeester SKB, Bachstraat 9, 5283 KK Boxtel. Zie ook: www.stichtingkerkconcertenboxtel.nl.

Het volgende orgelconcert in de basiliek vindt plaats op zondag 14 mei om 16.00 uur. Dan verzorgt Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk in Den Bosch, een concert. Na afloop wordt er een drankje aangeboden.

Uit de krant