Afbeelding

Afrikaanse ritmes op Koninginnemarkt

Algemeen
BOXTEL - “Met een djembé zit je heel dicht bij de oorsprong van muziek. De djembé is een Afrikaanse trommel en uiteindelijk zijn alle ritmes terug te brengen tot Afrika”, aldus Peter van Horik. Peter is docent slagwerk bij MIK waar hij zijn enthousiasme voor de djembé overbrengt op zijn cursisten. Tijdens de Boxtelse koninginnemarkt op 30 april geeft hij samen met Danny Havenith uit Boxtel een drietal openbare workshops.

Danny en Peter maken deel uit van de djembégroep Sabar. Tussen de workshops door laat Sabar horen hoe Afrikaanse ritmes klinken. Soms snel, soms zacht, soms met zang, het is een spiegel van de Afrikaanse cultuur waar mensen in een heel andere ritme leven dan hier in het westen het geval is.

Een djembé lijkt een gemakkelijk instrument om te bespelen, maar dat valt bij nader inzien tegen. Peter: “Gevoel voor ritme is al meegenomen. Als je dat niet van nature hebt is het een stuk moeilijker. Maar de werkelijke moeilijkheid is om alle lagen van een ritme te laten klinken.” Voor Danny is het mooiste moment als hij een ritme helemaal in zich heeft. “Als ik het door en door ken. Dan kun je er iets van maken, variaties invoeren, solo’s spelen”.

Op de koninginnemarkt worden drie workshops gehouden. Iedereen kan meedoen en wie gegrepen wordt door de muziek kan meteen een cursus gaan volgen. “Veel mensen die ons zien spelen, willen bij ons aansluiten. Op de koninginnemarkt kan dat.”
De workshop is van 14.00 tot 16.30 uur. “Zoeken hoeft niet” aldus Peter, “je hoort ons wel!”

Uit de krant