Column: Ongeval in een 30 km/h zone

Algemeen
Het zal je niet onopgemerkt zijn gebleven. Ook in Boxtel zijn op talloze plaatsen snelheidsbeperkende maatregelen getroffen. Vooral door de invoering van diverse 30 km zones. Voor bewoners een uitkomst maar voor sommige automobilisten toch even wennen. Vooral voor de notoire hardrijders onder ons. Wat betekent zo’n 30 km zone nu eigenlijk?

In tegenstelling tot een woonerf gelden er geen specifieke regels of voorschriften in een dergelijke zone. Er zijn echter wel aparte richtlijnen waarmee de snelheid beperkt wordt. Zo kom je in een 30 km zone bijvoorbeeld verkeersdrempels tegen, aparte obstakels of wegversmallingen en asverspringen.

De verkeersregels zijn doorgaans hetzelfde met uitzondering van de maximum toegestane snelheid. Er zijn in een 30 km zone geen aparte verkeersborden of extra tekens op de weg geplaatst. Dit betekent dat verkeer van rechts dus gewoon voorrang heeft. Er liggen vaak ook roodgekleurde fietssuggestiestroken langs de rijbaan zodat de automobilist er extra op gewezen wordt dat er fietsers op de rijbaan zijn. Doordat het snelheidsverschil verkleind is worden fietsers en voetgangers beter en ook sneller gezien.

Deze snelheidsremmende maatregelen dienen er voor om de kans op een ongeval met ernstig letsel te voorkomen. We weten dat een aanrijding in een 30 km zone tussen een auto en een fietser aanzienlijk minder letsel oplevert dan in een gebied waar 50 km per uur gereden mag worden. Wanneer je als bromfietser of automobilist in deze zone toch nog te hard rijdt en je veroorzaakt een ongeval dan is de kans groot dat je niet alleen op moet komen voor de (letsel)schade maar daarnaast ook nog eens strafrechtelijk vervolgd wordt. Reden te meer om je dan ook aan de snelheid te houden en iets eerder van huis weg te gaan.

Mocht jij of iemand die je kent toch gewond zijn geraakt door toedoen van een ander dan nemen wij de zorg graag uit handen. Wij kennen de risico’s en eventuele gevolgen maar al te goed en kunnen niet genoeg wijzen op de rechten en mogelijkheden. Mocht je hulp nodig hebben dan kun je contact met ons opnemen voor een gratis eerste advies. Bel (0411) 689 078 of stuur een email naar michel@feenstra-partners.nl. Wij helpen je graag!

M.F. Feenstra, re

Uit de krant