Afbeelding

Overzichtstentoonstelling in leegstaande hallen Blancawasserijen in Boxtel

Algemeen
BOXTEL – De Boxtelse kunstenaar Ton Verstraten staat op met zijn kunst en gaat ermee naar bed. Dag in, dag uit. “Als ik drie dagen niets heb gemaakt dan zit ik niet lekker in mijn vel”, zegt Verstraten thuis in Boxtel. “En als we op vakantie zijn dan zeg ik: ‘Ik mis de verf’.”

Zijn vrouw Coby kijkt toe en reageert: “Ton wil het liefst elke dag iets nieuws maken, iets scheppen. Voor hem is kunst een grote ontdekkingsreis. En hij is altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen die hij tegenkomt”, zegt ze. Rond Verstraten is zaterdag 11 mei de overzichtstentoonstelling ‘Ton Verstraten 50 jaar in beeld’ begonnen. De enorme hallen van de voormalige Blancawasserijen aan de Baroniestraaat 105 in Boxtel zijn voor deze gelegenheid ingericht als expositieruimten.

Verstraten is een man van kleurrijke kleuren, van projecten. Iemand die al meer dan vijftig jaar verslingerd is aan de geur van verf en aan het maken van tekeningen en beelden. “Als twaalfjarig jongetje woonde ik in Den Haag. Ik tekende toen al en ik mocht een aantal lessen volgen bij een kunstenaar. Ik weet nog goed… toen ik voor het eerst bij hem op zolder kwam waar hij zijn atelier had. Het voelde alsof ik thuis kwam, tussen al die tekeningen en schilderijen. Dit wilde ik later ook”, glundert Verstraten terugkijkend. In Den Haag is de basis gelegd voor veel van wat de Boxtelse kunstenaar nu doet. Misschien zelfs wel zijn hele manier van werken. “Ik had daar een teken- en handenarbeidleraar, meneer Van Dijk, die liet ons ook in groepjes op muziek werken. Iets uitbeelden bij die muziek.”

En dat is eigenlijk precies wat Verstraten nog steeds doet en waaraan hij veel plezier beleeft. Hij schildert altijd met koptelefoon op. Soms tweehandig. Verstraten laat zich inspireren door de muziek die hij hoort. Zijn grootste favoriet noemt hij steevast I Muvrini, een Corsicaanse muziekgroep die internationaal doorbrak en platen maakte met Michel Fugain en Sting. Tijdens een concert van I Muvrini in de Petruskerk in Boxtel maakte Verstraten in 2000 ter plekke het schilderij ‘De Ontmoeting’. Een huzarenstukje dat hij een dag later in Brussel herhaalde. I Muvrini mag misschien een flink deel van zijn werk bepalen, lang niet alles. Bach, Vivaldi maar ook Alison Kraus, Sting en de gospels van Elvis, ze zijn nog altijd maatgevend voor de penseelstreken van Verstraten.

Kleurrijk, altijd veel bezig met verf en regelmatig met beelden. “Schilderen moet, beelden maken mag”, omschrijft hij het zelf. Verstratens beelden zijn vaak ranke, slanke vormen, maar ook af en toe een goedgevuld dikkertje. Zoals twee jaar geleden toen hij voor de stichting Bourgondisch Den Bosch opnieuw het jaarlijkse beeld moest maken in de reeks Bourgondiér van het jaar. Dat beeld ging toen naar diva Karin Bloemen. Verstraten kon het niet nalaten voor die speciale gelegenheid een goedgevulde versie van zijn eerdere Bourgondier-van-het-jaarbeelden te maken.

Thuis in Boxtel staan overal in huis voorbeelden van uitgewerkte ideeën – schilderijen, beeldjes, foto’s, kunstig beschilderde enveloppen, maar ook composities waarbij gedichten en geschreven woord, worden vermengd tot kleurrijke schilderingen. Verstraten heeft zijn eigen stijl, is misschien geen alleskunner, maar hij weet wel al zijn ideeën pakkend uit te werken.

De rust op en rond kerkhoven staat bij hem steevast garant voor de nodige inspiratie, ook voor korte gedichten. Maar ook een bezoek aan het Reina Sofiamusuem in Madrid waar onder meer Guernica van Picasso hangt, levert de jaren daarna tientallen studies op. “Dat was twee jaar geleden een soort kippenvelmoment. Ik was helemaal van slag toen we daar het museum binnenliepen. Volgens mijn schoondochter zag ik lijkbleek. Ik zat ook vol emotie; heb daar best een traantje weggepinkt. Op zo’n moment denk je ‘ja, ik ben geboren voor de kunst’.

Ton Verstraten 50 jaar in beeld. Overzichtsexpositie in de hallen van de voormalige wasserij Blanca, Baroniestraat 105 in Boxtel. Van zaterdag 11 mei tot en met zondag 2 juni. Open op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.
Afbeelding

Uit de krant