Afbeelding

Museum Vekemans wil groeien en meer bezoekers verwelkomen

Algemeen
BOXTEL - Museum Vekemans, de nieuwe naam sinds 2011, bestaat zo’n twintig jaar en kent twee collecties. De collectie ‘Waschen & Strijken’ en de collectie ‘Brabant Goedgemutst’ is sinds 2008 hieraan toegevoegd. Het museum heeft sinds 2011 een formeel erkende status verworven als ‘geregistreerd museum’. Om deze mooie status te bereiken, moet aan stevige voorwaarden voldaan worden.

Museum Vekemans werkt aan een nieuw toekomstplan. Dat is nodig om de toenemende vraag van bezoekers te kunnen opvangen. Er komen steeds meer bezoekers uit heel Nederland, waardoor het nodig is de openingstijden te verruimen. Naast de ontvangst van particulieren op maandag- en woensdagmiddag zijn er extra activiteiten voor groepen op aanvraag. Ook groepen schoolkinderen komen met regelmaat naar het Boxtels museum. “Museumbezoek wordt meer en meer een kwestie van ‘beleven’, waar ons Boxtelse museum prima aan kan voldoen. Dat vergt wel nieuwe manieren van werken. Aan die wens over te gaan van ‘verzamelen en beheren’ naar het ‘eigentijds presenteren voor een breed publiek ten behoeve van educatie, recreatie en toerisme’ wil ons museum zeker voldoen”, aldus Theodoor van Leeuwen. “Meer bezoekers betekent ook dat meer vrijwilligers inzetbaar moeten zijn. De website van het museum is geheel vernieuwd (zie: www.museumvekemans.nl) en ook het gebruik van social media zal worden opgepakt.”

Een fase van groei, onder andere door uitbreiding van mogelijkheden van beleving en educatie. Tot nu toe is het museum slechts tweemaal een halve dag geopend, met daarnaast de mogelijkheden voor afspraken met groepen in de rest van de week. Maar het museum wil meer belangstellende mensen (particulieren, groepen) de gelegenheid bieden ruime keuzes te kunnen maken voor een bezoek. Daarvoor zijn meer middelen, meer mensen en extra geld noodzakelijk. Vooral op het gebied van educatie en interactie zijn er veel wensen om aan de behoeftes van bezoekers te kunnen voldoen. Later dit jaar zullen de uitgewerkte toekomstplannen van het museum nader toegelicht worden.

Uit de krant