Vleermuizenactie in Liempde

Algemeen
LIEMPDE - Natuurwerkgroep Liempde gaat in 2013 op een praktische manier de vleermuizen in Liempde c.q. Het Groene Woud helpen door het nemen van een aantal concrete maatregelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Streekfonds Het Groene Woud.

Voor een aantal speciale soorten vleermuizen (Ruige dwergvleermuis, Dwergvleermuis en Grootoorvleermuis) worden door de natuurwerkgroep zelf speciale nestkasten gemaakt. Deze nestkasten worden in Liempde op geschikte plaatsen opgehangen. Met name het vleermuizengebied rondom de Geelders zal extra aandacht krijgen. Voor één speciale vleermuissoort (Franjestaart) worden nestkasten aangeschaft vanwege de speciale eisen die aan deze nestkasten vastzitten. In totaal worden er zestig nestkasten opgehangen. Jaarlijks worden de nestkasten gecontroleerd door de nestkastenwerkgroep. Waarnemingen worden doorgegeven via waarneming.nl.

Vleermuizen zijn niet in staat om zelf een verblijfplaats te maken en zijn daardoor afhankelijk van verblijfplaatsen die op een natuurlijke manier zijn ontstaan of door mensen gecreëerd worden. Het ophangen van de nestkasten heeft een tweeledig doel, namelijk monitoring van welke soorten komen er voor en het bieden van een schuil-, slaap- en/of kraamplaats. Met name de monitoring van vleermuizen is lastig, omdat je hiervoor s ’nachts met een batdetector, een apparaat dat de ultrasone tonen van de vleermuis in hoorbare tonen omzet, op pad moet gaan. Vleermuisnestkasten zijn er in verschillende uitvoeringen en worden door diverse soorten gebruikt. Dit gebruik is afhankelijk van het seizoen en kan zijn: Paarverblijfplaats, Zomerverblijfplaats, Kraamverblijfplaats of Winterverblijfplaats.

Uit de krant