Boxtel kiest voor robuuste samenwerking in De Meierij

Algemeen
BOXTEL - De gemeente Boxtel heeft zich in het afgelopen jaar sterk gemaakt voor de samenwerking van de zes Meierij-gemeenten, waarbij voor de raad bestuurlijke zelfstandigheid voorop heeft gestaan. Recent heeft de gemeenteraad van Boxtel uitgesproken dat bestuurlijk samengaan een reële optie is. Burgemeester Mark Buijs voelt zich daardoor gesteund om als college van Boxtel het gesprek aan te gaan met de colleges van de gemeenten Schijndel en Sint-Oedenrode. Het college streeft naar een robuuste Meierij-gemeente, die de uitdagingen voor de toekomst aan kan. De plannen om te komen tot één ambtelijke organisatie voor vier Meierijgemeenten – Vught, Haaren, St. Michielsgestel en Boxtel – worden onverminderd voortgezet.

Het college van Boxtel blijft streven naar een robuuste Meierij-gemeente, waarbij de positie en de belangen van de inwoners van Boxtel centraal staan. Elke stap in de richting van een robuuste Meierij-gemeente moet in dienst staan van het belang van de inwoners. Mark Buijs vindt het dan ook belangrijk dat de burgers nauw betrokken worden bij de discussie. De verdergaande ambtelijke en bestuurlijke samenwerking in De Meierij ligt daarnaast in lijn met de strategische visie ‘Goed leven, goed werken; mensen maken De Meierij’, die de zes gemeenten onlangs samen hebben opgesteld. De discussie sluit ook goed aan bij de plannen om de samenwerking op het sociaal domein te intensiveren. “Boxtel voelt zich verantwoordelijk voor de goede samenwerking in De Meierij en wil daaraan graag zijn steentje bijdragen”, aldus de burgemeester.

In de discussie over samenwerking in De Meierij is de betrokkenheid van de raden van groot belang. Daarom zijn de raden van de Meierij-gemeenten door de colleges uitgenodigd om de strategische visie gezamenlijk op te pakken en verder te verdiepen. Deze uitnodiging is in de raad van de gemeente Boxtel omgezet in een amendement, om een kerngroep van fractievoorzitters (of plaatsvervangers) samen te stellen. Deze kerngroep zou niet alleen op verdieping van de strategische visie gericht moeten zijn, maar ook op de betrokkenheid van de inwoners. Burgemeester Mark Buijs: “Het is belangrijk dat de raden als volksvertegenwoordigers nauw betrokken worden bij de discussie. Daarom wil ik samen met de collega’s in de buurgemeenten het initiatief nemen tot het organiseren van een bijeenkomst met een vertegenwoordiging vanuit de raden, zodat de relatie tussen de zes Meierij-gemeenten verder kan worden geïntensiveerd. Zo wordt het fundament gelegd voor een robuuste samenwerking in De Meierij.”

Uit de krant