Afbeelding

Drieduizend kliko’s geruild voor invoering diftar

Algemeen
BOXTEL – Vanaf 2014 begint Boxtel met het invoeren van diftar, waarbij mede betaald gaat worden per lediging. De gemeente Boxtel is momenteel druk doende om alle kliko’s om te wisselen van de mensen die aangegeven hebben een kleinere of grotere kliko te wensen. Alle inwoners die hun afvalcontainer laten omwisselen ontvangen tevens een uitgebreide afvalwaaier in de bus, vol met talloze nuttige en handige weetjes over afval en afvalscheiding.

De waaier is bedacht en ontworpen door Mathijs van Woensel die als stagiair bij de gemeente Boxtel werkzaam is. Als aanvulling op diftar bedacht hij de waaier als een middel om mensen bewust te maken hoe ze goed afval kunnen scheiden en om de inwoners ook van kennis te voorzien over de afvalverwerking. “Je wil mensen graag meer vertellen over afval. Alle feitelijke informatie staat in de waaier, daarnaast worden mensen verleid om meer afval te gaan scheiden”, aldus Van Woensel.

Bijna alle drieduizend containers die omgewisseld moeten worden gaan van een grote container naar een kleiner model. De gemeente adviseert mensen om alleen een volle container buiten te zetten, aangezien je per lediging gaat betalen en niet per kilo. “Wij denken flink in de kosten te kunnen snijden en hebben daarom de afvaltarieven tot 2017 bevroren. Het verlagen van de afvaltarieven zijn we nog niet van plan omdat we willen voorkomen dat mensen pieken en dalen krijgen in hun kosten voor afval”, licht wethouder Van de Langenberg toe. In 2014 krijgen de inwoners namelijk alleen het vast bedrag in rekening gebracht van de gemeente. In 2015 krijgen de inwoners een rekening van het aantal ledigingen van 2014 en de vaste kosten van 2015 voor afval.

Uit de krant