Afbeelding

Verhelderend rondje Boxtel: CDA-Boxtel ontvangt Statenfractie CDA

Algemeen
BOXTEL – Begin deze week ontving de CDA-fractie van de Boxtelse gemeenteraad een afvaardiging van haar vertegenwoordiging in de Provinciale Staten onder aanvoering van fractievoorzitter Conny Kerkhof. Na het ontvangst lichtte Helene van As, voorzitster van de CDA-fractie Boxtel, het programma toe. Dit bestond uit een rondrit per touringcar langs drie actuele onderwerpen van gesprek.

Op weg naar industrieterrein De Vorst, het beoogd terrein voor de proefboringen, geeft raadslid Vera Brouns een chronologisch overzicht van de activiteiten sinds 2009. Hieruit komt duidelijk de switch van het Boxtelse college naar voren, die uiteindelijk resulteerde in de unanieme verklaring ‘Boxtel Schaliegas Vrij’. Irma Gommers en Mirjam Bemelmans van het actieteam Schaliegasvrij Boxtel geven een gloedvol betoog met tal van argumenten, ook economische, om het actieteam te steunen in hun poging de proefboringen tegen te houden. Dit kan door het indienen van een zienswijze bij het Ministerie van Economische Zaken, maar dan wel vóór 9 juli.

Op Ladonk wordt het gezelschap opgewacht door Henk Wagenaars en Patrick van Loosbroek van de Werkgeversvereniging Boxtel. Na een inleiding door raadslid Kubra Atalay geven zij een toelichting op de activiteiten van de coöperatie. Er zijn al diverse successen geboekt. Zo is er inmiddels een gemeenschappelijke beveiliging opgezet met frequente surveillance en is er glasvezel aangelegd. Positief is men ook over de samenwerking met de BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij) en de gemeente rondom de revitalisering van het bedrijventerrein. Minder positief zijn de twee ondernemers over de opzet van een bedrijvenloket, waarbij de input van werkgeverszijde niet gehonoreerd werd. Ook de bereikbaarheid blijft een dagelijks terugkerend probleem: er zijn 6500 autobewegingen naar en van Ladonk en 700 fietsbewegingen. Voor die laatste groep wordt 33 miljoen euro geïnvesteerd in een fietstunnel, terwijl er al een fietstunnel vanuit het centrum ligt. Het autoverkeer wordt tegemoetgekomen met een capaciteitsuitbreiding van de Keulse Baan, waar diverse knelpunten vrijwel onoplosbaar zullen blijken.

Bij de ontvangst van het gezelschap bij de dubbele overweg gaf gemeentelijk projectleider PHS, Ludwig van Duren, een toelichting op de problematiek van de dubbele overweg. Hij vertelde de Statenleden over de oplossing die in Boxtel gekozen is. Hoe verschillend er over de mogelijke oplossing wordt gedacht, blijkt wel uit het gegeven dat er in totaal 42 varianten ter tafel zijn gebracht. De gemeenteraad heeft uiteindelijk gekozen voor een fietstunnel, waarbij voor het autoverkeer een andere route gekozen is, via Tongeren en de Keulse Baan. Om het verhaal visueel te maken werd gestopt bij de dubbele overweg zodat de politici zich er zelf van kunnen overtuigen dat de bestaande situatie onhoudbaar is.

De gemeenteraadsfractie van het CDA kan terugkijken op een geslaagd initiatief, waarbij de Provinciale politici een grote betrokkenheid toonden bij zowel de lokale onderwerpen dubbele overweg en het bedrijventerrein, als bij het landelijke issue schaliegas.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant