Afbeelding

Boxtelse student roept gemeente op participatiesamenleving richting burgers te verduidelijken

Algemeen
Ingezonden brief

Graag wil ik me aan u voorstellen. Mijn naam is Sháron Willems, ik ben 24 jaar jong en woonachtig in Boxtel. Ik ben een eerstejaars student Maatschappelijk Werk & Dienstverlening en volg deze studie op de Avans in ’s-Hertogenbosch (Academie voor Sociale Studies).

Op dit moment ben ik bezig met een verslag voor het vak ‘maatschappelijke betrokkenheid’. Het onderwerp wat ik gekozen heb is ‘de individualisering v.s. de participatiesamenleving’. Waarom? Omdat het ontzettend actueel is! Wij worden als toekomstig professionals klaargestoomd voor de participatiesamenleving. Hier ben ik blij om, gezien het feit dat we de komende jaren dus flink op de hoogte worden gebracht over de laatste ontwikkelingen.

Ik ben dus blij dat ik veel informatie krijg via mijn opleiding maar aan de andere kant maak ik me ook grote zorgen over deze participatiesamenleving. Zoals ik al aangaf is de titel van mijn verslag ‘de individualisering v.s. de participatiesamenleving’. Door in gesprek te gaan met mensen in mijn omgeving en een uitgebreide probleemanalyse ben ik tot de conclusie gekomen dat er onder ‘ons’ burgers nog zeer weinig bekend is over wat de participatiesamenleving nou eigenlijk precies inhoudt. Veel mensen hebben geen idee over wat er de komende jaren gaat gebeuren en hoe bijvoorbeeld de zorg in Nederland er uit zal gaan zien.

Daarnaast heb ik gemerkt dat onze samenleving nog veel te individualistisch is ingericht en dat er in veel huishoudens geen plek lijkt te zijn voor ‘participatie’. Mensen willen hun eigen leven vormgeven zonder zich druk te maken over andere mensen in hun directe omgeving, autonomie; dat is wat mensen willen. Maar dit zal spoedig veranderen gezien mensen niet alleen meer verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor hun eigen leven, maar ook voor die van hun naasten. Is iedereen hier wel klaar voor?

Ook blijft er een andere vraag in mijn hoofd rondspoken: is de gemeente hier wel klaar voor? Ik merk dat er bijvoorbeeld nog erg veel onduidelijkheid bestaat over de transitie van de jeugdzorg die op 1 januari 2015 zal gaan plaatsvinden. Gemeenten die helemaal nog niet weten hoe dit moet worden vormgegeven. Ik maak me hier grote zorgen om, gezien dit mijn toekomstig werkveld betreft. Is er bij de gemeente dan niemand die zich bekommerd om deze hulpbehoevende kinderen, jongeren én hun opvoeders? Ik vrees dat de kinderen en jongeren met hun gezinnen hier de dupe van zullen worden. En dan wordt er altijd zo mooi gezegd: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ik ben dan toch wel érg benieuwd hoe deze toekomst eruit zal gaan zien?

Ik stuur u deze brief omdat ik hoop dat ik in ieder geval iemand in de gemeente kan bereiken met mijn boodschap: zorg dat de burgers voorbereid zijn op wat gaat komen, informeer hen over de participatiesamenleving, stimuleer het helpen van elkaar, activeer burgers om meer initiatief te tonen richting de ander! Zorg dat niet alleen de negatieve kanten van de participatiesamenleving belicht worden! En ik hoop daarnaast dat de gemeente Boxtel inmiddels een ontzettend goed plan heeft klaarliggen over hoe de transitie jeugdzorg eruit zal gaan zien voor de kinderen en jongeren (en hun opvoeders) in Boxtel. Laat hen niet in de steek!

Sháron Willems

Uit de krant