Afbeelding

Nieuwe BELL-parochie gaat Heilig Hart heten

Algemeen
BOXTEL - Deze week is bekend geworden dat op unaniem advies van de besturen van de huidige bestaande parochies van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde (‘BELL’), het voorstel voor de naam van de nieuwe parochie is overgenomen door het bisdom. De besturen hebben er in de werkgroep BELL nadrukkelijk voor gekozen om bij de ‘nieuwe start’ geen van de bestaande namen van een van de huidige parochies te adviseren. Tevens is er voor gekozen om de relatie met het Bloedwonder, dat in de veertiende eeuw in Boxtel heeft plaatsgehad, tot uitdrukking te laten komen.

De naam van de nieuwe parochie is per 1 januari ‘Heilig Hart’. Volgens Jacques Grubben, beoogd pastoor in de nieuwe parochie, verwijst de naam naar de verbinding met de historie van het veertiende eeuwse bloedwonder dat ieder jaar in Boxtel wordt herdacht op de zondag na Pinksteren. “Ook drukt de naam de verbinding met de kern van het katholieke geloof uit: het leven brengende offer uit liefde door Jezus Christus’ geopend hart. Het hart is een wezenlijk aspect van de gemeenschap met God en met elkaar. Dit was én is essentieel voor ons op de weg naar een nieuwe parochie-eenheid.” Volgens Grubben is het historisch gezien dat de patroonheiligen van de bestaande parochies verbonden zijn met het Heilig Hart van de Heer.

De vier kerken in de nieuwe parochie blijven overigens hun bestaande namen behouden. Alleen de nieuwe katholieke geloofsgemeenschap van de vier kerkdorpen krijgt per 1 januari een andere naam. De jaarlijkse liturgische feestdag van de nieuwe Heilig Hartparochie valt op de derde vrijdag na Pinksteren.

Uit de krant