Logo mooiboxtel.nl
  • Alles

Expositie patchwork en Quiltwerk

zaterdag 21 juli 0:00 t/m zondag 23 september 0:00 uur

Foto: MUBO

Passie met naald en draad in textiele vormgeving

Van 21 juli tot en met 23 september 2018 organiseert Museum Boxtel (MUBO) een expositie over patchwork en quiltwerk. Negentien leden van vijf Boxtelse quiltclubs exposeren het resultaat van hun ambacht. De expositie toont circa 50 grote en kleine quilts met diverse toepassingen en ook nog eens circa 20 3D-objecten gemaakt met de quilttechniek. Gedurende de looptijd van de expositie worden elke zondagmiddag van 14-16 uur demonstraties 'Patchwork & Quiltwerk' gegeven met toelichting. Een verrassende en zeer gevarieerde expositie met verbluffende quilttoepassingen.

Het quilten heeft een hele lange traditie. Al eeuwen wordt het gedaan. De oudst gevonden quilt dateert uit de Romeinse tijd. Zij maakten bijvoorbeeld kussens, matrassen en dekens.  Het woord quilten is dan ook afkomstig van het Latijnse woord 'culcita', wat gevulde zak betekent. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. Een quilt is een doorgestikte deken. Hij wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quiltsteken. De top (bovenste laag) bestaat uit een lap stof van patchwork. Patchwork is  een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. "Patch" betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen worden gebruikt, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

De 19 Boxtelse exposanten presenteren samen ongeveer 70 werken, wat kan met recht kan worden beschouwd als het resultaat van  ware textielkunstenaars. Zo zijn er prachtige 'artquilts' te zien in diverse vormen en kleuren en verrassende composities, zowel abstract als figuratief. Daarnaast ook vele 3D-voorwerpen gemaakt met de quilttechniek zoals tassen, poppenkastpoppen, dieren en babyspeelgoed. Kortom een aanrader om de expositie te gaan bezoeken.

Wil je weten hoe patchwork en quilten tot stand komt? Elke zondagmiddag van 14-16 uur demonstreren quiltwerkers dit ambacht van textiele vormgeving en geven zij antwoord op al uw vragen.

Op zondag 26 augustus geven Anne Lillholm en Anja van Gerwen in MUBO een presentatie over '25 jaar quilten in de praktijk'. De presentatie duurt van 11.15 uur tot 13.00 uur. Anne vertelt over de geschiedenis en de techniek van het quilten aan de hand van diabeelden en na de pauze toont ze samen met Anja de resultaten aan de hand van diverse originele eindprodukyen. Men kan zich hiervoor nu al aanmelden op info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen op 06-16041898.

De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen € 4,00 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene.  MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

 Foto: MUBO
Foto: MUBO
Foto: MUBO
deel deze activiteit

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>