JRC dames onder 20 zet grote stap naar topklassering

Algemeen
BOXTEL - Het team voor dames tot 20 jaar van JRC Boxtel speelde zondag tegen Dunatos uit Meerssen. In de eerste zes wedstrijden van dit seizoen werd slechts één keer verloren, in Meerssen tegen Dunatos. De dames van JRC waren gewaarschuwd dat het een zware wedstrijd zou gaan worden. Bij de warming up bleken de dames uit Limburg met slechts vijf speelsters naar Boxtel te zijn gekomen, waardoor ze dus geen wisselspelers hadden. JRC had negen fitte speelsters en dus ruim de mogelijkheid om door te wisselen, wat ten goede komt aan het snelle spel van de Boxtelse meiden.

In het eerste kwart werd de speelstijl van de Limburgers meteen duidelijk, ze wilden het spel door hun zoneverdediging vertragen. JRC had hier al op getraind, maar heeft moeite om de gaten in de verdediging te vinden. Zelf weet JRC wel veel druk te geven in de verdediging, waardoor ook Dunatos moeilijk tot scoren komt. Mede dankzij vijf punten van Hanne Bos wordt dit kwart afgesloten op 11-11.

Coaches Steven Besuijen en Frank Schellekens maakten het team nog eens duidelijk dat er in deze wedstrijd geen ruimte is voor verslapping en dat JRC zelf het tempo hoog zal moeten houden. De omschakeling van verdediging naar aanval werd doorgenomen en de dames van JRC voerden dit goed uit. JRC pakt scores via Lynn Ralson en Aniek Vos (beide 4 punten in het tweede kwart), maar Dunatos blijft bij door scores van Laura Meijs (8 punten in het tweede kwart). In de laatste minuten van de eerste helft loopt JRC nog iets weg dankzij twee mooie inside scores van Beyza Korkmaz. Ruststand: 27-20.

Het derde kwart opent JRC sterk dankzij twee middenafstandschoten van Maureen Vessies en een sterke score van Nori van den Biggelaar. Na een driepunter van Lynn Bakker loopt JRC uit naar een voorsprong van 44-26. Om de opbouw van Dunatos nog meer te ontregelen besluit JRC om te gaan verdedigen met een zonepress, dit pakt helaas niet goed en na een 0-8 run van Dunatos wordt gestopt met de zonepress. JRC weet nog een keer te scoren waardoor het derde kwart wordt afgesloten op 46-34.

Bij JRC heerst de overtuiging dat deze wedstrijd niet meer verloren gaat worden en het doel wordt nu om minimaal met 20 punten verschil te winnen, want de uitwedstrijd werd met 19 punten verschil verloren. Dit kan nog doorslaggevend worden op de ranglijst van de competitie. Het onder druk zetten van de spelverdeelster van Dunatos was tot nu toe vooral een taak van Hanne Bos, maar wordt nu overgenomen door haar zus Jitske. De spelverdeelster loopt zich door deze druk een aantal maal vast op de goed gepositioneerde Fieke van Loon. Aanvallend plukt JRC de vruchten van het hoge tempo waar ze de vijf speelsters van Dunatos de hele wedstrijd al mee geconfronteerd hebben en loopt uit naar 54-35, een voorsprong van 19 punten. Dunatos blijft stug door vechten om het gat te verkleinen en dit lukt ze via scores van wederom Laura Meijs die uiteindelijk 30 punten zou maken. De wedstrijd wordt afgesloten op 58-50.

De overwinning is een goede prestatie van de dames van JRC. “Deze overwinning brengt ons dicht bij ons doel om bij de top twee te eindigen”, aldus coach Besuijen. De eerste twee plaatsen in de voorcompetitie geven recht op een plaats in de hoogste regionale klasse die na de kerst van start zal gaan. Topscorers: Lynn Ralston en Jitske Bos 10 punten.