Eerste gesprekken pgb’s gestart

Algemeen
Boxtel - Landelijk zijn gemeenten bezig met (her)indiceren van persoonsgebonden budgetten. Zo ook in Boxtel. In 2014 is aangegeven dat de gemeente persoonlijk met iedereen in gesprek gaat om de (her)indicering zo compleet mogelijk te laten zijn. Afgelopen week zijn de eerste gesprekken hierover al gevoerd.

Cliënten behouden hun bestaande indicering voor een pgb tot op het moment in 2015 waarop de indicatie afloopt. Loopt de indicatie pas af ná 2015, dan behoudt diegene het budget nog het gehele jaar. Inwoners met indicaties die aflopen na 31 december 2015 worden nu al wel ingepland. Bij een wijziging kiest de cliënt dan zelf of deze na 1 januari 2016 ingaat, of per direct.

De gemeente werkt tijdens dit traject tijdelijk samen met Frauke Diesveld, professional van Standby thuiszorg. Zij heeft ruime ervaring op het gebied van (her)indicatie in de gemeente Boxtel en daarbuiten. Ze is bekend met de sociale kaart in Boxtel en kent de professionals. Medewerkers van de gemeenten hebben weliswaar de benodigde scholing gehad, maar kunnen op deze manier gebruikmaken van kennis en kunde van deze praktijk- en ervaringsdeskundige.

Wethouder Eric van den Broek: “Het voeren van de (her)indiceringsgesprekken is een omvangrijke en belangrijke klus waar we in Boxtel dan ook veel tijd in steken. Het gaat niet te vergeten om ónze inwoners en het is dan ook ónze taak om voor hen alles zo goed en compleet mogelijk te regelen. Iedereen moet een tevreden gevoel overhouden aan het gesprek en de uitkomst daarvan. Vandaar ook dat we hebben gekozen voor een lokale partner in de persoon van Frauke en niet voor een indicatiebureau op afstand met weinig kennis van ons lokale netwerk.”

Problemen Sociale Verzekeringsbank (SVB)
Vanaf 2015 krijgen cliënten hun pgb niet meer op de eigen rekening gestort. De SVB betaalt de zorgverlener rechtstreeks. Helaas waren er begin dit jaar problemen met de landelijke uitvoering van deze taak. Deze maand stuurt de SVB in samenwerking met het ministerie een brief naar alle pgb-houders. Daarnaast kunnen pgb-houders via www.svb.nl actuele informatie vinden en een overzicht van veelgestelde vragen.

Informatiekaart
Alle betrokkenen ontvangen na het persoonlijke gesprek een informatiekaart met daarop gegevens waar zij terecht kunnen voor vragen en/of meer informatie. Voor meer informatie neem je contact op met de afdeling Communicatie van de gemeente Boxtel via 0411-655862, 0411-655266 of communicatie@boxtel.nl.

Uit de krant