Afbeelding

Niveau Liempdse judoka’s blijft stijgen

Sport

Liempde - Het nieuwe jaar en daarmee de tweede helft van het judoseizoen begon afgelopen zondag zeer voortvarend voor Judo Club Liempde met de deelname aan twee toernooien. Vier judoka’s traden aan bij een nationaal toernooi in Gilze en maar liefst negentien 19 judoka’s waren actief op het jaarlijkse instaptoernooi in Mierlo.

In Sporthal ‘Achter de Tuintjes’ in Gilze kwamen ruim 500 judoka’s op de mat. Niet alleen het aantal deelnemers, maar ook het niveau was bovengemiddeld te noemen. De judoka’s stonden te popelen om goed voor de dag te komen in hun nieuwe gewichts- en/of leeftijdsklasse. De neven Collin van Rooij en Xavi van Weert deden dat zeer verdienstelijk; beiden wisten met een knappe vijfde plaats bijna het podium te bereiken. Een erg knappe prestatie, aangezien de jonge judoka’s nog maar weinig ervaring op dit niveau hebben.

De derde Liempdse judoka was Zuid-Nederlands kampioen 2015 Keira Kreijveld (9 jaar en 37,5 kg), die voor de eerste keer uitkwam in de klasse -12 jaar plus 36 kg. Ook Keira mocht om het brons strijden na drie partijen judo. Ze liet zien dat ze er per se op gebrand was met een prijs naar huis te gaan en ging meteen furieus in de aanval. Met een mooie houdgreep won ze de derde prijs.

De vierde Liempdse judoka was Collin van Dijk (18 jaar en 67,5 kg), die sinds augustus de training van de eerder genoemde judoka’s op zich heeft genomen. Collin draait normaal in de -66 kg klasse -21 jaar, maar had zich nu een gewichtsklasse zwaarder ingeschreven (-73 kg) om zwaardere, sterkere en andere tegenstanders te ontmoeten.

Collin liet zijn pupillen zien dat hij weer in vorm aan het geraken is en wist na drie overtuigende winstpartijen de finale te behalen. Hierin stond hij tegen een pupil van Grim Vuijsters van Sportschool Jan de Rooy uit Goirle. Deze judoka was op papier de sterkste tegenstander van Collin. De judoka’s trainen regelmatig samen bij de districtstraining (JTS) in Eindhoven en kennen elkaar goed.
Toch duurde deze partij hooguit een minuut. Eerst scoorde Collin een yuko en even later een ippon, beide met de harai-maki-komi, en hij veroverde overtuigend en verdiend het goud.

Het instaptoernooi in de Dojo van Judo Vereniging ‘De Hechte Band’ te Mierlo werd door 158 judoka’s bezocht, wat resulteerde in zo’n 350 wedstrijden.
Alle judoka’s deden ontzettend goed hun best en leverden veel strijd. De coaches zien ook hier een duidelijke vooruitgang bij de Liempdse judoka’s. Waar ze voorheen werden overdonderd door de tegenstander, gingen zij tot de laatste seconde tot het uiterste en wisten zij daardoor de wedstrijd alsnog te winnen.

Alle judoka’s werkten zich met zichtbaar plezier in het zweet. Hierbij sprongen Joost van der Linden, Roy Kemps, Migus Ribeiro, Desmond Tops, Mats Canters, Mees Koster en Faye Goossens extra in het oog. Zij vielen op door mooi judo en een enorme strijdlust.

Uitslagen:
Kampioen: Mats Canters, Mees Koster, Joost vd Linden, Nelson Tops en Yannick Wantenaar
Tweede plaats: Kris Dolman, Faye Goossens, Roy Kemps, Xander Kreeft, Luc de Laat, Job Putmans,
                 Migus Ribeiro, Tess Schoones en Xavier Wantenaar
Derde plaats: Lola Canters en Desmond Tops
Vierde plaats: Vince Canters, Jens Putmans en Kasandra Wagenaars

Vandaag en morgen, woensdag 6 en donderdag 7 januari, wordt er weer getraind vanaf 18.30 uur. Nieuwe leden (judoka’s) mogen twee keer gratis mee komen trainen ter kennismaking.

Uit de krant