De Japanse Duizendknoop overwoekert de Dommeloever bij het plein in de Croonpassage.
De Japanse Duizendknoop overwoekert de Dommeloever bij het plein in de Croonpassage.

Japanse duizendknoop gesignaleerd in Boxtel

Algemeen

Boxtel - Enkele oplettende Boxtelaren trokken in de afgelopen weken aan de bel bij de gemeente omdat zij de Japanse duizendknoop dachten te zien groeien. De duizendknoop staat bekend als een zeer invasieve plant die snel groeit en waarvan de wortels zo’n beetje overal doorheen groeien. Zelfs funderingen zijn niet veilig door de plant, waardoor percelen waar de plant groeit niet zelden flink in waarde dalen.

Inmiddels staat vast dat het inderdaad om de Japanse duizendknoop gaat. De planten groeien op meerdere plekken, waaronder op het industrieterrein, het weitje op de Burgakker en bij de Croon aan de Dommelkant.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan de locaties waar de plant in de openbare ruimte groeit inmiddels in kaart te hebben gebracht. Er zal extra gemaaid worden omdat andere bestrijdingsmethoden niet ingezet kunnen worden op de locaties waar de planten gevonden zijn. Het enige alternatief zouden volgens de gemeente zware chemische verdelgingsmiddelen zijn die vanwege milieuvoorschriften niet gebruikt kunnen worden om de duizendknoop te verdelgen.

Onder andere de gemeenten Utrecht en Renkum ervaren grote problemen met de Japanse duizendknoop. Het verwijderen van de plant kost veel tijd: laatstgenoemde gemeente probeert al jaren, vooralsnog zonder succes, van het onkruid af te komen. De plant staat op de lijst van 100 meest invasieve soorten, aldus Wageningen University & Research. Volgens deze universiteit kan de duizendknoop het best ingeperkt worden door meerdere methoden, zoals maaien, chemisch of biologisch bestrijden, bedekken of uitgraven, te combineren.

In een informatiebrief van de gemeente Renkum is te lezen dat om de plant volledig het hoofd te bieden, gedurende een jarenlange periode eens in de twee weken gemaaid moet worden. Wat de opruk van de plant in Boxtel de gemeenschap zal kosten is vooralsnog onduidelijk, maar dat de plant niet zomaar weer uit onze gemeente verdwijnt lijkt wel duidelijk.

Uit de krant