Een gedachte, denk even met mij mee

Elk organisme heeft een cyclus. Groenten en fruit heeft een bepaalde tijd om volledig rijp en klaar voor de oogst te zijn. Juni, juli, augustus, september zijn de rijkste maanden waarin praktisch alle groenten en fruitsoorten geoogst kunnen worden. Oktober is de maand van het fruit, de kolen en zelfs nog sla. Maar wist je dat er ook in november nog veel kolen en bieten te oogsten zijn. En in december de witlof, prei en veldsla. Zelfs in januari, februari en maart komen er nog producten van het land. Dus eigenlijk hebben we het jaar rond voedsel, mits we ons aan de wetten van de natuur houden.

Lees het goed, de wetten van de natuur en niet die gekke wetten waarbij wordt gezegd dat de boer maar tot een bepaalde tijd mag oogsten. Waarom is dat eigenlijk? Als de natuur ons overvloed schenkt, waarom wordt dat dan aan banden gelegd?

Afijn, als we dus uitgaan van de natuur dan is de cyclus van de vrouw 28 dagen en zien we de volle maan dertien keer, eens per 28 dagen. Is het dan een heel gek idee als ik denk dat we eigenlijk dertien maanden in een jaar zouden moeten hebben, van ieder 28 dagen? En ja dan houden we een dag over. Dat zou dan de dag van de overgang zijn. Julius Cesar stopte in de maand februari ook maar de overgebleven dagen, volgens zijn juliaanse kalender. Bovendien is een overgang dag best iets moois. Een dag waarin we niks doen.

Oudste kalender
De oudste kalender die we kennen is de Maya kalender. Die berekende de tijd met de dertien volle manen. Volgens de Maya kalender begint het nieuwe jaar niet op 1 januari, maar op 26 juli. Dat klinkt voor mij niet logisch. Die dertien manen wel, maar dat eind juli de eerste maand zou zijn, dat niet. Laten we eens goed kijken naar de werkelijke betekenissen van de woorden van onze maanden, dan komen we toch wel op iets heel bijzonders uit.

September betekent in het Latijns zeven, het Latijnse woord Octingenti, waarvan oktober is afgeleid, betekent acht. Volgens de vertaalapp is negen vanuit het Latijn Novem of te wel november. Tien is dan decem, of te wel december. Als we dan even doortellen dan is maart de eerste maand van het jaar mits we van 30 en 31 dagen uitgaan. Overigens ook de eerste maand van de Romeinse kalender.

Logischer
Dat zou zoveel logischer zijn dan de maand januari. In maart komt de natuur weer uit zijn winterslaap en begint al het moois weer te groeien. Ik geef dan ook nog de voorkeur aan 28 dagen per maand, gezien de verschillende natuurlijke cyclussen die daar ook op gebaseerd zijn. Alleen zit ik dan nog wel even te peinzen. Hoe heet dan die dertiende maand? En waar hoort die dan tussen de maanden thuis?

Zou het kunnen dat er aan ons jaar gesleuteld is en waarom dan precies? Bekijk dit filmpje hierover https://youtu.be/vunESk53r5U.

Dimphy Noordermeer