Afbeelding
Foto: Maria van den Hoogen

Een winterjas van stro

De Koe op de Voedseltuin staat op een kale koude akker midden in een dikke laag stro. Haar soortgenoten staan immers binnen op stal, ook in het stro. Nu kunnen gewone koeien best tegen de winterkou, ze krijgen zelfs een wintervacht. Maar in de weilanden groeit het gras niet meer. De zon schijnt minder krachtig en de grond wordt kouder en drassig. De koeien hebben dan buiten te weinig te grazen en kunnen niet goed lopen en lekker liggen herkauwen op drassige grond. Ze trappen de graswortels kapot zodat in de lente het gras niet goed terug groeit. Dus gaan ze op stal.

Stro
Onze Koe blijft buiten, ze heeft een mooie beschermlaag van ecologische kookverf, maar de grond om haar heen wordt wel kouder en drassig. Daarom geven we de teeltbedden een dikke winterjas van stro. Het stro isoleert, beschermt de bodem tegen koude wind en harde regen. Zo blijft de bodem warmer en slaat de grond niet dicht. Onder het stro floreert het bodemleven. We vinden veel regenwormen, zij zijn de motor van een vruchtbare bodem. Het stro bevordert ook een goede bodemstructuur en onderdrukt de opkomst van eenjarige onkruiden. In het voorjaar vinden we rulle teeltbedden onder het stro waarin we zonder spitten direct kunnen zaaien en nieuwe groenten kunnen uitplanten. En onze koe?

De Koe
Een koe is een merkwaardig beest
wat er ook in haar geest
moge zijn
haar laatste woord
is altijd
boe

K. Schippers

Welkom op de Voedseltuin
‘Als de dagen lengen, begint de winter te strengen’. Met vorst en sneeuw werken we niet buiten op de tuin, dan zaaien we tuinbonen voor in de kas of we vlechten takkenrillen met wilgentenen. Voor een winterwandeling over de tuin of om een helpende hand toe te steken: je vindt ons op maandag- , woensdag- en vrijdagmorgen bij de Pipowagen.

Maria van den Hoogen, Tuinleider Voedseltuin Boxtel op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.

Kijk ook eens op:
www.voedseltuinboxtel.nl

Afbeelding
Afbeelding