Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Bezwaarmakers tegen uitbreiding Vion zien nog geen reden om te jubelen

Algemeen

Boxtel - Hoewel het vervangen van 12 dieseltrekkers voor 3 elektrische modellen bij Vion Boxtel een goede stap is, is het nog veel te vroeg om te jubelen. Dat meent althans Ron Lodewijks. Namens verschillende omwonenden procedeert hij in twee verschillende zaken tegen de uitbreiding en de daarmee - in zijn ogen - optredende milieuschade.

Lodewijks spreekt namens de bezwaarmakers op de door de provincie afgegeven natuurvergunning voor de uitbreiding van Vion. Hij vindt het veel te vroeg om te jubelen. “Wat Vion nu allemaal doet is eigenlijk allemaal ‘achterstallig onderhoud’”, doelt hij op de milieu, geluids- en stankmaatregelen die het bedrijf onlangs nam. “Dit bedrijf heeft geen track record van ‘wij volgen de regels’”, constateert Lodewijks. Zo werd Vion afgelopen jaar nog op de vingers getikt door omdat er sprake was van structurele overschrijding van de geluidsnormen. Dat euvel moet dit voorjaar opgelost zijn op laste van een dwangsom.

Hoewel de bezwaarmakers de zaak tegen de door de provincie afgegeven natuurvergunning wonnen, voelde die uitspraak voor hen als een verlies. Dit omdat de rechter weliswaar de vergunning vernietigde, maar daarmee ook de juridische barrière voor die uitbreiding.

De rechter wees erop dat Vion enkel nog met elektrische trekkers mag rijden. Iets wat Vion vorige week aangaf te doen. Maar daarvoor is volgens Lodewijks geen enkele rechtszekerheid: “Stel: die trekkers gaan onverhoopt stuk. Dan is er geen enkele titel waarop de provincie kan handhaven om aan het voorschrift te voldoen.” De onderliggende natuurvergunning is immers vernietigd.

“We zitten daarom met de merkwaardige situatie dat de rechtbank iets zegt, maar dat is juridisch gezien van nul en generlei waarde.” Daar komt bij dat de uitbreiding van Vion al sinds begin vorig jaar draait en de vleesverwerker dus sinds die tijd met iedere vrachtwagenbeweging op eigen terrein al meer uitstootte dan vergund is.

Nieuwe zaak
Volgens Lodewijks maakt Vion optimaal van de situatie gebruik om als milieuvriendelijk voor de dag te komen en gelijktijdig de stikstofproblematiek te omzeilen. Want iedere keer dat inwoners de vleesverwerker ruiken, toont dat volgens hem aan dat er onredelijke hoeveelheden stikstof en CO2 over de Kampina uitgestoten worden.

Lodewijks vindt dat lokaal en provinciaal bestuur veel meer moet kijken naar het algemeen belang. In dit geval dat van de Kampina, op amper een kilometer van Vion gelegen. Bovendien vindt hij de uitspraak van de rechter eind december slecht gemotiveerd en onduidelijk. Het is daarom dan ook dat hij een hoger beroep tegen de uitspraak voorbereidt.

Daarnaast loopt er nog een andere zaak van een groep omwonenden tegen de vleesverwerker. Die komt gedurende het voorjaar aan bod.

Uit de krant