Afbeelding

Extra geld voor succesvolle duurzaamheidslening

Algemeen

Boxtel - De gemeente maakt 200.000 euro extra vrij om geen nee te hoeven verkopen aan inwoners die van de zogenaamde duurzaamheidslening gebruik willen maken. De pot van 300.000 euro voor de populaire regeling was al volledig in gebruik en nu al ligt er nog voor 70.000 euro aan aanvragen te wachten.

Met de duurzaamheidslening kunnen inwoners bij de gemeente Boxtel geld lenen om hun woning energiezuinig te maken. Denk bijvoorbeeld aan energiebesparingsmaatregelen, zoals een zuinige verwarmingsinstallatie, gevel-, dak-, vloerisolatie en HR++ glas.

Nu al maken meer dan 80 Boxtelse huishoudens gebruik van de lening, die bedoeld is voor particuliere huizenbezitters. Het extra bedrag van 200.000 euro leidt niet tot bezuinigingen op andere posten: het komt uit een algemene gemeentelijke spaarpot voor huisvesting, geparkeerd bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het totaalbedrag dat beschikbaar is voor de leningen komt daarmee op 500.000 euro.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting bevat geld dat alleen besteed wordt aan projecten voor een betere woon- en leefkwaliteit in de gemeente. Omdat het gaat om leningen, die met een minimumbedrag van 10 procent per jaar terugbetaald worden, wordt de pot ook steeds weer aangevuld; een zogenaamd ‘revolving fund’.

Door 200.000 over te hevelen kan de gemeente weer aanvragen voor energiebesparingsmaatregelen behandelen. De leningen, van maximaal 15.000 euro per huishouden, worden aangeboden tegen het aantrekkelijke rentetarief van 2 procent. Wethouder Peter van de Wiel licht toe waarom niet meteen de totale 1,5 miljoen euro die in de spaarpot voor volkshuisvesting zit wordt gebruikt voor de regeling: “Dat hadden we kunnen doen, maar dan was er geen geld meer voor misschien wel veel mooiere initiatieven waar het Rijk nog mee op de proppen kan komen.” Maar de wethouder sluit niet uit dat er in de toekomst als dat nodig is wederom extra spaargeld naar de populaire duurzaamheidslening gaat.

Uit de krant