Er werd meerdere malen brand gesticht in het leegstaande gebouw van de voormalige Michaëlschool.
Er werd meerdere malen brand gesticht in het leegstaande gebouw van de voormalige Michaëlschool. Foto: Sander van Gils

Gemeente Boxtel wil voormalige Michaëlschool spoedig slopen

Algemeen

Boxtel - De oudbouw van Het Vada College, de toenmalige Michaëlschool, wordt binnenkort gesloopt. Reden voor de sloop is brandgevaar en de beperkte mogelijkheden het gebouw een nieuwe bestemming te geven. De sloop kost de gemeente als eigenaar van het gebouw 121.000 euro.

Het pand van de voormalige Michaëlschool staat al sinds 2019 leeg. Toen werd de nieuwbouw voor de school opgeleverd. Het plan was om het gebouw, dat op het terrein van De La Salle staat, te verkopen aan dit orthopedagogisch centrum. De La Salle zag daar echter vanaf.

Sinds het pand leegstaat is diverse malen geprobeerd het te herontwikkelen. Dat mislukte meerdere malen. “De grond biedt beperkte mogelijkheden door haar huidige maatschappelijke bestemming en wordt omringd door (speciaal) onderwijsgebouwen. Samen met de sloopkosten en werkzaamheden die verrekend moeten worden, is de locatie op het moment niet interessant gebleken voor de omliggende marktpartijen”, schrijft het college van B & W.

Er is in de periode van leegstand meerdere malen brand gesticht in het pand. Een groot gevaar, aangezien het gebouw pal achter het zwembad staat. Een grote brand zou daardoor ernstige gevolgen kunnen hebben. Mede daarom is al voor 20.000 euro aan het pand verspijkerd. Daarbij werden onder meer de nutsvoorzieningen afgesloten.

“Door het pand nu te slopen, voorkomen we verdere problemen in de vorm van vandalisme en brandstichting”, concludeert de gemeente. Dat kost naar verwachting 121.000 euro. De sloop kan direct beginnen zodra er een aannemer is gevonden die tijd heeft en de raad op 8 november met het plan akkoord gaat.

Uit de krant